Wie Nomancotsho Pakade (26) Waar Johannesburg, Zuid-Afrika Werkt voor GALA, een archief en informatiecentrum over de HLBTI -gemeenschap (homo, lesbisch, biseksueel, transseksueel, intersex) Project Aandacht vragen voor homofobie met boeken, tentoonstellingen en onderzoek. Functie Coördinator onderzoek Hoopt Een goede schrijfster te worden die verhalen op een waardige manier kan vertellen.
Door Elles van Gelder
“Wanneer je arm en zwart bent is het niet makkelijk om homoseksueel te zijn in Zuid-Afrika. Vandaag wordt er in Soweto weer een lesbienne begraven die is vermoord. Dat drama betekent niet dat er geen verandering is. Bij de eerste Gay Pride 22 jaar geleden liepen sommige deelnemers met een zak over hun hoofd om niet herkend te worden. Nu is er meer openheid. Maar dat heeft soms ook een prijs. Regelmatig worden homo’s en lesbiennes aangevallen door Zuid-Afrikanen die hun seksualiteit niet accepteren.
GALA is de derde homorechtenorganisatie waar ik voor werk. We doen onderzoek naar homofobie, we hebben een wekelijkse praatgroep voor homojongeren en een bibliotheek waar iedereen die informatie zoekt over homoseksualiteit in Afrika terecht kan. Ook geven we zelf boeken uit. Wij willen alle verhalen uit de homogemeenschap vertellen. De stem in die we vooral horen is die van de blanke man van middelbare leeftijd uit de middenklasse. Verhalen uit de zwarte homogemeenschap zijn veel minder opgetekend. Dat proberen wij te doen.
Ook ik moet altijd oppassen wegens mijn seksuele geaardheid. Ik kijk altijd om me heen en ben zelfs op plekken die ik mijn ‘thuis’ noem soms bang. Ik heb mijn familie dit jaar verteld dat ik van vrouwen hou. Mijn moeder had al wel een vermoeden omdat ik veel homovrienden heb. We praten er niet echt over maar ze accepteert het. Mijn moeder vindt het wel eng als ik op reis ga naar landen waar je de cel in kan gaan voor je seksualiteit, zoals Uganda. Ik ben dan zelf ook nerveus. In Uanda was ik bang dat ze naar mijn hotel zouden komen en me zouden oppakken. In Zuid-Afrika ben ik in ieder geval wettelijk beschermd.
Dit jaar was ik in Amsterdam tijdens de Gay Pride, op uitnodiging van IHLIA, een hlbti-informatiecentrum. Het was fantastisch om in Amsterdam te zijn. Homokroegen zijn zichtbaar met de regenboogvlag aan de gevel en liggen middenin de stad. Ik zag een boot met militairen erop en er waren kerkelijke groepen. Ik wou dat we dat hier ook konden doen. Op onze Pride zijn er veel mensen met spandoeken die aandacht vragen voor homofobie. In Nederland is dat minder nodig.”