Achtergrond

Zeewater slokt hoofdstad Mauritanië op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Aan het begin van dit jaar moesten heel wat inwoners van Nouakchott hun huizen verlaten omdat verschillende zones volledig blank stonden. Zij vragen nu om compensatie van de regering en de projectontwikkelaars. De Mauritaanse president Mohamed Abdelaziz bezocht het rampgebied in april en richtte een comité op, maar die moet nog verslag uitbrengen.

(c) Cnes - Distribution Spot Image
Satellietbeeld van Nouakchott
Wikimedia Commons

Moktar Kane is één van de slachtoffers van de overstromingen. Hij heeft ongeveer 138.000 euro betaald voor een laaggelegen stuk grond. Nu moeten hij en nog 467 andere gezinnen uit de buurt een afvoer aanleggen om het afvalwater weg te krijgen. Hiervoor eisen ze een tegemoetkoming van de regering of de projectontwikkelaars. De projectontwikkelaars ontkennen alle verantwoordelijkheid: volgens hen was het bij de verkaveling van de percelen in 1982 al duidelijk dat grote delen zich onder zeeniveau bevonden.

Verdwenen in 2050
Uit recente studies van de Mauritaanse overheid blijkt bovendien dat bijna 80 procent van de volledige oppervlakte van Nouakchott binnen minder dan tien jaar permanent onder water zou komen te staan. Volgens bepaalde voorspellingen zou de stad tegen 2050 zelfs helemaal verdwenen zijn onder de zeespiegel. Directeur van de plaatselijke milieudienst Oulf Lefdal legt uit: “Nouakchott ligt een halve meter onder de zeespiegel. De zee rukt op naar de stad met een snelheid van 25 meter per jaar.”

Volgens de plaatselijke ngo ‘Actie voor Rationeel Milieubeheer’ speelt de aanleg van de haven een grote rol: de vorm van de kust is ingrijpend veranderd waardoor de minste stijging van het zeewater overstromingen veroorzaakt. Na de bouw van de haven is niet minder dan 15 kilometer natuurlijke dijk verdwenen door winderosie. Een Chinese firma is er nu een nieuwe dijk aan het bouwen.

Afgegraven duinen
Daarnaast wordt  te veel zand van het strand weggegraven door bouwfirma’s: er zijn achttien bressen geslagen in de duinzone die het binnenland beschermt voor overstromingen. De Mauritaanse overheid heeft 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in een project dat de duinen moet herstellen.

Experts vrezen echter dat Mauritanië de middelen niet heeft om het hoofd te bieden aan de situatie. De ernst ervan werd trouwens pas erg laat ingezien. “Wat nu volgt hangt helemaal af van de evolutie van het klimaat en de opwarming van de aarde”, zegt Oulf Lefdal.

Foto boven: Vissers in de haven van Nouakchott, (cc) Pascal Madrid.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons