Achtergrond

‘Ze zullen de handkruisbogen nog wel thuis laten’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

BLOG – Activist Frank van der Linde vraagt zich af: aan wiens kant staat de politie bij demonstraties?

Ontmaskeren… Dat is een van de voornaamste doelen die we nu als activisten moeten nastreven. En dat wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Of totaal murw geslagen linkse politici, media en burgers daar vervolgens op reageren is helaas maar zeer de vraag.

Neem afgelopen zaterdag. Tien vrouwen verzetten zich tegen het kapen van het feminisme-debat door Wilders. Als er iemand de aanrandingen in Keulen en andere steden heeft misbruikt, dan is het Wilders wel. Ach ja, we zijn het van hem gewend. De tien vrouwen togen naar Spijkenisse alwaar ze de ‘feminist’ Wilders van repliek dienden, die daar verzetsspray kwam uitdelen. ‘Wilders racist, geen feminist!’ riepen ze.

Dat de Wilders-aanhangers niet blij waren met deze dames, is geen verrassing. Maar met een klein jochie op de arm naar de dames schreeuwen: ‘Jullie willen een piemel' en: ‘Jullie verdienen het om verkracht te worden'. My god… Daar sta je dan voor vrouwenrechten. En Wilders lachte erom. Deed niet eens een poging zich van dit soort tuig te distantiëren. Goed gedaan meiden. Wilders en de PVV-aanhang is weer een stukje meer ontmaskerd.

Gebrek aan afkeer

Benieuwd bladerde ik maandagmorgen door de kranten. Geen vernietigende columns… Wel wat artikelen over de feitelijke gebeurtenissen, maar verder niets. Vanmorgen weer door alle kranten heen. Nee, noppes, nada, geen vernietigende columns. Al was het maar om dat kleine jochie op de arm van die vent. Inmiddels is niet Wilders het primaire probleem meer, maar het gebrek aan massale afkeer en verzet door de midden- en linkse partijen, burgers, journalisten en columnisten.

Alsof dit nog niet genoeg is, werden de tien dames ook nog eens gearresteerd omdat ze de openbare orde zouden verstoren, zouden opruien en zich niet wilden identificeren. Op de filmpjes is duidelijk te zien dat de dames de openbare orde helemaal niet verstoorden. En met betrekking tot opruien… Als wat de dames deden opruien was, wat doet Wilders dan al jaren? En Wilders is hiervoor nog nooit opgepakt. Ja, er is nu een zaak tegen hem voor het aansporen van zijn achterban tot het roepen van ‘minder minder minder’ op de vraag ‘willen jullie meer of minder Marokkanen?’. Maar hij is nog nooit ter plekke gearresteerd voor opruien, zoals deze dames. Het gelijkheidsbeginsel, nota bene artikel 1 van de grondwet, begint een complete farce te worden.

Advocaat Willem Jebbink die de dames bijstaat noemt het gedrag van de politie partijdig en buitenproportioneel. De dames betalen hopelijk de boete niet, en vechten dit desnoods uit tot het Europese hof. Maar dat duurt jaren, en dan leven we vrees ik inmiddels in een hele andere wereld.

De politie weet vaak dat ze in dit soort zaken fout zitten, maar ze arresteren gewoon, bieden vervolgens eventueel excuses aan (als de media het wel eens een keer groots oppakt), en gaan gewoon door met deze manier van werken. De Volkskrant onderzocht vorig jaar mei deze werkwijze en kwam ook tot deze conclusie.

Niet zeiken

Ik zat toen nog bij het reguliere overleg onder leiding van Van der Laan in zijn ambtswoning om over de oplopende spanningen in de stad te praten. Ik confronteerde Van der Laan met deze werkwijze van de politie, omdat juist deze grove schending van burgerrechten mensen irriteert en dus spanningen veroorzaakt. Zijn antwoord: Er gaan honderden demonstraties goed, dus niet zeiken als het een keer fout gaat. Dat zijn niet zijn maar mijn woorden, maar daar kwam het wel op neer. Ach ja, aan zo’n antwoord heb je dus helemaal niets.

Als activisten zullen we echter door moeten gaan met het ontmaskeren van extreemrechts en de overheid, die extreemrechts veel te veel ruimte geeft. Het volgende moment daarvoor is zaterdag 6 februari. Dan gaat Pegida demonstreren in Amsterdam, en komt er ook een tegendemonstratie. Die zullen vakkundig uit elkaar worden gehouden door de politie, maar ik heb uiteraard gewoon het recht om naar de speeches van Pegida te gaan luisteren. Dat ik gewoon mag luisteren naar speeches van Pegida heeft Van der Laan indirect doch zeer expliciet duidelijk gemaakt tijdens de Kristallnachtherdenking op 8 november. Tegenstanders van deze herdenking (die namelijk moeite hadden met de komst van Haneen Zoabi, een Palestijns lid van de Knesset) werden vrij toegelaten tot de herdenking. Ook zij hadden een andere locatie toegewezen gekregen om hun afkeer kenbaar te maken, maar de tegenstanders van deze herdenking kozen ervoor om de speech van Zoabi aan te horen. Daarbij kregen ze ook nog eens de ruimte om subtiel doch duidelijk hun tegengeluid te laten horen.

Dubbele standaard 

Van der Laan kan mij daarom domweg het recht niet ontnemen om naar de speeches van Pegida te gaan luisteren 6 februari. Zeker niet na zijn brief van 17 augustus aan mij, waarin hij schrijft: ‘Een dubbele standaard in deze betekenis is gelijk aan discriminatie en daarmee ten alle tijden in strijd met artikel 1 van de grondwet.’

We zullen zien wat Van der Laan gaat doen. Als hij mij wel toelaat, ga ik er vanuit dat de politie mijn veiligheid waarborgt. De Dutch Self Defense Army die de Pegida demonstratie gaat beveiligen zal de aangekondigde vechtstokken, tasers, pepperspray en handkruisbogen nog wel thuis laten denk ik. Of misschien gebruikt Van der Laan juist dit argument wel om mij de toegang tot de Pegida demo te ontzeggen. Maar dat zou wel helemaal absurd zijn. Op 8 januari vorig jaar kwamen 18000 mensen naar de Dam na de aanslag op Charlie Hebdo en toen zei Van der Laan: ‘Onze boodschap aan de vijanden van de vrijheid is: Wij zullen niet wijken. Géén millimeter. Nooit. Daarom staan wij hier.’ Refererend aan het geweld. En zo is het Eberhard. Met je duidelijke woorden over ‘niet wijken’ en het gelijkheidsbeginsel, vertrouw ik erop dat je mijn rechten niet inperkt, en al helemaal niet omdat Pegida wellicht gewelddadig naar mij wordt. Je bent gewaarschuwd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons