“Ze hadden geen schijn van kans ” – een update uit Haïti

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het hotel van Serge heeft geen ramen meer, een paar wanden zijn weg en er is een veranda vernield. Toch staat het hotel nog overeind, in tegenstelling tot de meeste andere huizen in de plaats. “Niemand had zo’n harde storm verwacht,” vertelt Serge. “De mensen hebben huizen van simpele materialen. Ze hadden geen schijn van kans.”

Het noodhulpteam van Medair is geschokt door de enorme verwoesting. “Ik heb mensen gevraagd of ze iets van hun bezittingen hebben kunnen redden, maar het antwoord was duidelijk,” vertelt Nath, die voor Medair al vaker naar rampgebieden is geweest, maar nog nooit zo’n verwoesting heeft gezien. “De wind heeft alles meegesleurd.”

In de eerste week heeft ons team moeilijk bereikbare kustplaatsen bezocht, met overlevenden gesproken en de meest hulpbehoevende families geïdentificeerd. Tienduizenden mensen hebben geen huis meer. Families zijn dakloos geworden, net nu het regenseizoen is begonnen. Water- en sanitatiesystemen zijn overstroomd en er komen weer dodelijke uitbraken van cholera. Zonder acute hulp blijven families zwaar lijden en zullen meer mensen omkomen.

Voor de eerste hulp is ons team met de Nederlandse marine meegereisd, die daar op noodhulpmissie is. Door puin en hoog water zijn de wegen versperd, dus zijn de getroffen gebieden praktisch alleen door de lucht of over water bereikbaar. Ons team is op drie plaatsen aan land gegaan en heeft ter voorkoming van cholera 300 hygiënepakketten gedistribueerd binnen de gemeenschappen. Ook hebben we medische noodvoorraden gegeven aan gezondheidsklinieken, voldoende voor 4.000 patiënten. In Chardonnières was Medair de eerste hulporganisatie die hulp kwam brengen.

Bekijk ook de video van de eerste hulp die Medair aan de Haïtianen geeft. 

De distributies van Medair zijn georganiseerd met ondersteuning van onze plaatselijke partner World Concern Haiti en mogelijk gemaakt door de gulle steun van particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons