Zondag is het precies een jaar geleden dat Neda Agha Soltan werd gedood door een sluipschutter tijdens het straatprotest na de Iraanse presidentsverkiezingen. Haar laatste momenten werden gefilmd met de camera van een mobieltje. Via YouTube gingen de beelden de wereld rond. Neda Soltan werd op slag een symbool voor het Iraanse straatprotest.
Getuigenverslag op video
YouTube is zich bewust van de groeiende impact van die beelden. Het sloeg daarom de handen in elkaar met Witness, de mensenrechtenorganisatie van de Britse muzikant Peter Gabriel, meldt nieuwsbureau IPS. Witness heeft de voorbije zeventien jaar videocamera’s verspreid in meer dan honderd landen om mensenrechtenschendingen vast te leggen. Twee jaar geleden lanceerde het ook een website, The Hub, waarop iedereen filmpjes van mensenrechtenschendingen kan zetten, een soort YouTube voor mensenrechten.
Mensenrechtendossiers
YouTube zelf wil nu ook meer aandacht voor dit soort video’s. Het internet krijgt steeds meer een sleutelrol in mensenrechtendossiers, schrijven Steve Grove, hoofd nieuws en politiek van YouTube, en Sameer Padania van Witness, op de officiële blog van Google. “Regeringen, bedrijven, activisten en burgers moeten er samen voor zorgen dat video een licht kan werpen op de donkerste hoeken van de samenleving, en paden naar rechtvaardigheid kan creëren voor wie dit het meest nodig heeft. Zowel bij Witness als bij YouTube we ons om een wereldwijde beweging voor mensenrechtenvideo’s te helpen bouwen die precies dat doet.”
Peter Gabriel, 2008 Foto (cc) Bryanesque |
Getuigenissen op video
De Google-blog start nu met een artikelenreeks over de verschillende manieren om de impact van beelden van mensenrechtenschendingen te vergroten. De beelden van schendingen zelf alleen volstaan niet, schrijven Grove en Padania in een eerste aflevering. Ook getuigenissen van slachtoffers en plaatselijke activisten, over wat er precies gebeurde, zijn nodig.
Zimbabwe
Als voorbeeld geven ze de getuigenis van “Mary“, een Zimbabwaanse activiste die na de omstreden presidentsverkiezingen van 2008 ontvoerd, verkracht en gefolterd is en wier verhaal nu op YouTube te zien is. In een volgende post vertellen Grove en Padania wat YouTube-gebruikers precies kunnen doen om de impact van dit soort beelden maximaal te maken.
Op YouTube is nu ook de HBO-documentaire ‘For Neda’ van regisseur Antony Thomas integraal te zien. De film gaat over het toenemende belang van burgerjournalistiek voor mensenrechten.
Foto boven: Demonstratie na de dood Neda Soltan (cc) Francois Bouchet
Bekijk ook deze OneWorld reportage van april 2010:
Youtube als spreekbuis tegen onrecht – reportage from Oneworld.nl on Vimeo.
Camera en montage: Jasper Korff