XTC vernielt bossen Cambodja

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dat er een link is tussen de partyganger die weleens een pilletje ecstasy slikt, en de inwoners van het zuidwesten van Cambodja zou je niet zo snel verwachten.

cambodja sassafrasdistilleerderij
Inbeslaggenomen distilleerderij. Foto:FFI

In de Cardamombergen in het zuidwesten van dit Aziatische land groeit echter de zeldzame Mreah Prew Phnom boom. Van de wortels van deze boom wordt sassafrasolie gemaakt, een van de belangrijkste grondstoffen van de partydrug. Deze olie wordt naar Thailand, China en Vietnam gesmokkeld.

 

Bosbewoners in de knel
Behalve dat de illegale kap ecologische schade aanricht, komen volgens Fauna en Flora International (FFI) zeker twaalf tot vijftienduizend mensen die in de bossen wonen, in de knel omdat hun leefgebied verdwijnt. Voor het winnen van de olie moeten ook talloze andere bomen het veld ruimen. Om de sassafrasolie uit de wortels van de boom te winnen, moet die namelijk in stukjes worden gehakt, tot een pap gekookt en vervolgens gedestilleerd. Om de destillatievuren brandend te houden is veel hout nodig.

 

Drugsgebruik in arme landen stijgt

Terwijl het drugsgebruik in veel landen stabiliseert, neemt het druggebruik in ontwikkelingslanden juist toe. Vooral synthetische drugs als XTC en amfetamine zijn populair. Dat blijkt uit een rapport van het Drugs- en Criminaliteitsbureau van de Verenigde Naties. Vooral landen in Azië en het Midden-Oosten zien het aantal gebruikers toenemen. De toegenomen welvaart en de nog vrije jonge bevolking zou een rol kunnen spelen bij de toename van het drugsgebruik in Azië. Ook zouden de lakse drugscontroles aan de grenzen een rol spelen.

Bron: UNODC

De arbeiders die de sassafrasolie winnen, houden zichzelf in leven met het stropen van dieren. Daar hebben volgens FFI ook tijgers, pythons en andere zeldzame diersoorten van te lijden. Ook lekken er bij de winning van de olie schadelijke stoffen in het grondwater.

 

Straatwaarde: 4,82 miljard
Vier jaar geleden heeft de Cambodjaanse regering de winning van sassafrasolie verboden. Met steun van organisaties als FFI, Conservation International, UNDP en de Wildlife Alliance doet de regering sindsdien zijn best om de producenten aan te pakken. Vijftig rangers trotseren muggen, bloedzuigers én de drugsdealers die zich deze lucratieve handel niet graag uit handen laten nemen.

 

Onlangs deed de politie echter nog een grote vangst. Een partij van 1278 vaten vol sassafrasolie werd in beslag genomen en in brand gestoken. Met de olie hadden 245 miljoen MDMA (ecstasy) tabletjes kunnen worden geproduceerd met een straatwaarde van 4,82 miljard euro.

Flora & Fauna International

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons