Xenofobische krant Zuid-Afrika belooft beterschap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Media Monitoring Project (MMP), een Zuid-Afrikaanse organisatie die de media in Zuidelijk Afrika op de voet volgt en het Consortium for Refugees and Migrants in South Africa (CoRMSA) hadden een aanklacht ingediend tegen the Daily Sun bij de Zuid-Afrikaanse persombudsman. Ze vonden dat de krant door het gebruik van termen als alien en evil alien bij heeft gedragen aan het klimaat van vreemdelingenhaat dat Zuid-Afrika begin dit jaar in de ban hield. Aanvankelijk had de persombudsman de aanklagende partijen in het ongelijk gesteld, toen de twee vervolgens in beroep gingen, stelde the Daily Sun een schikking voor waarbij de krant beloofde om voortaan van het gebruik van de gewraakte termen af te zien.

 

Zuid Afrika geweldBij geweldsincidenten tegen met name buitenlanders van Zimbabwaanse en Mozambikaanse afkomst vielen in mei dit jaar zeker 22 doden, veel immigranten moesten hun toevlucht nemen tot vluchtelingenkampen. Als oorzaak voor het geweld werd gewezen naar de economische malaise en werkloosheid, veel Zuid-Afrikanen zouden de migranten als concurrenten zien. Deze beeldvorming zou zijn aangewakkerd door de manier waarop Zuid-Afrikaanse media, met name the Daily Sun, over buitenlanders schrijven.

 

Stereotypen

Uit een rapport van MMP blijkt dat sommige Zuid-Afrikaanse media als het om buitenlanders gaat stereotypen uit de kast halen. Ze zouden illegaal zijn, crimineel, de banen van Zuid-Afrikanen stelen en de overbrengers zijn van ziektes als HIV. Mozambikanen zouden autodieven zijn en Nigerianen drugssmokkelaars. Ook hebben de media in hun berichtgeving over buitenlanders weinig oog voor de reden waarom de buitenlanders in Zuid-Afrika zijn. Dat er vluchtelingen tussen de migranten zitten en dat het merendeel van de migranten legaal in Zuid-Afrika verblijft, blijft vaak onvermeld.

 

Het MMP is blij dat the Daily Sun dankzij deze aanklacht haar berichtgeving gaat verbeteren en ziet het als een belangrijke stap dat media zichzelf reguleren.

 

Lees ook: ‘Media medeverantwoordelijk voor geweld Zuid-Afrika’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons