Achtergrond

Wonen in Casa Futebol?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met maar liefst 8,5 miljard euro aan uitgaven,  is het afgelopen WK in Brazilië het duurste WK aller tijden. Nu de wedstrijden achter de rug zijn, is de vraag wat er met de 12 speciaal aangelegde stadions moet gebeuren niet geheel onterecht. In gastlanden waar het voetbalkampioenschap eerder plaatsvond,  zoals Zuid-Afrika en Zuid-Korea, staan veel stadions namelijk leeg en worden deze amper gebruikt.

Twee architecten, Sylvain Macaux en Axel de Stampa weten wel raad met de stadions, en kwamen met het concept ontwerp genaamd ´Casa Futebol´. Ze stellen voor om de 12 stadions om te bouwen tot wonigen van ongeveer honderdvijf vierkante meter. De ontwerpen zijn aangepast aan elk stadion, zodat deze makkelijk kan blijven functioneren. Het geld uit de kaartverkoop kan worden gebruikt voor de financiering van de constructie en het onderhoud van woningen. Door het gedeeltelijk vervangen van de tribunes met pregefabriceerde units voegt Casa do Futebol een menselijk aspect aan de monumentale gebouwen.

Hoewel het concept niet al te serieus wordt genomen door de Braziliaanse overheid, leidt Casa Futebol wel tot discussie over de maatschappelijke kosten van grote sportevenementen.   

Hieronder een paar voorbeelden van Casa Futebol.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons