Achtergrond

Woedende reacties op vluchtelingenherdenking 4 mei

Drieduizend papieren kruisjes worden aankomende donderdag op het Rembrandtplein in Amsterdam in het gras gestopt. Dit om bij de Dodenherdenking ook stil te staan bij omgekomen vluchtelingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Jullie zijn van de pot gerukt” en “Blijf van 4 mei af!”. Het is een greep uit de verschillende boze reacties die op de Facebookpagina van de vluchtelingenherdenking te vinden zijn. “Het is geen poging om 4 mei te kapen, maar bij herdenken gaat het er ook om stil te staan bij wat er nu gebeurt”, zegt initiatiefnemer Rikko Voorberg. Hij respecteert dat sommige mensen op 4 mei niet stil willen staan bij omgekomen vluchtelingen. “Niet iedereen hoeft op het Rembrandtplein te zijn, maar laten we wel op onszelf reflecteren. Daar gaat het bij 4 en 5 mei immers ook om.”

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is tegen de vluchtelingenherdenking op 4 mei en heeft aan de burgemeester van Amsterdam, Van der Laan, gevraagd of die verboden kan worden. Voorberg: “Ik heb begrepen dat de burgemeester niet van plan is om het af te lasten.” De herdenking voor vluchtelingen lijkt dus gewoon door te gaan. “Tenzij er sprake is van een bepaalde dreiging of advies van de politie om het niet te doen.”

Het initiatief We Gaan Ze Halen organiseert de vluchtelingenherdenking. Van de drieduizend kruisjes staat elk kruisje voor een gebeurtenis waarbij migranten stierven. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gestreden voor onze vrijheid. Nu ontvluchten mensen oorlogslanden, schreeuwend om een veilige plek waar ze vrij kunnen zijn. We moeten stilstaan bij het feit dat er mensen sterven omdat vrijheid voor hen bijna onbereikbaar wordt gemaakt.”

Foto header: Wikimedia

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons