WNF: “Kabinet maakt ambities schone energie niet waar”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WindenergieHet kabinet gaat in de Miljoenennota uit van de Noordzee als grootleverancier van schone energie en spreekt van een totale capaciteit aan windenergie van 6000 MegaWatt in 2020. Het Het WNF noemt het ''pijnlijk om te moeten constateren dat concrete maatregelen om die ambities waar te maken, volkomen ontbreken.

Nieuwe locaties voor windparken op de Noordzee zouden dit jaar al aangewezen worden, maar in deze begroting is er alleen sprake van 'plannen om lokaties aan te wijzen." Het WNF mist concrete voorstellen om de vergunningenprocedures te versoepelen. Ook moeten ondernemers en investeerders zaken blijven doen met vijf ministeries; het door het WNF en anderen bepleite centrale loket wordt niet gerealiseerd.

Nederland loopt achter
De urgentie voor een klimaatbeleid met daadwerkelijk effect, wordt met de dag zichtbaarder. Augustus leverde opnieuw een treurig record: in die maand smolt 2,5 miljoen vierkante kilometer zeeijs op de Noordpool: 78.000 vierkante kilometer per dag. Dat is 30 procent meer dan het gemiddelde van de augustusmaanden in de afgelopen twintig jaar.

De achterstandspositie van Nederland ten opzichte van Europa wordt groter: in 2010 zal in Europa zo'n 120.000 MegaWatt door windmolens worden geproduceerd. Voorlopers zijn Duitsland, Spanje en Denemarken. Windenergie levert op dit moment in Europa al 200.000 banen op. 

Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF: "Politici klagen vaak over de kloof tussen burger en politiek. Maar als het kabinet blijft steken in goede voornemens en plannenmakerij, wordt het voor Nederlanders zo langzamerhand wel moeilijk om steeds opnieuw de motivatie te vinden om op individueel niveau bij te dragen aan een beter klimaat."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons