Achtergrond

WK biedt Afrika ook journalistieke kansen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Wat we nodig hebben om de journalistiek in Afrika te optimaliseren, zijn goede wetten, goede businessmodellen en meer scholing,” stelt Guy Berger. De Zuid-Afrikaanse professor bezocht Nederland ter ere van de lancering van het boek Africa United, en werd vorige week in de Amsterdam Arena geïnterviewd door Barbara Barend.

guyberger
Guy Berger aan de
Rhodes Universiteit, Zuid-Afrika (cc)

Kansen
“De journalistiek moet in de eerste plaats vrijheid genieten en niet gebonden zijn aan strenge mediawetten,” aldus Berger. Zonder die vrijheid zijn goede voorlichting aan de burger en controle van de regering, belangrijke taken van een journalist, moeilijk. “Daarnaast moeten er goede businessmodellen ontwikkeld worden. Er moet kapitaal zijn, zodat journalisten hun werk kunnen doen.”

Vervolgens is scholing belangrijk. Volgens Berger biedt het WK in Zuid-Afrika goede kansen: “De ervaring die deze wereldkampioenschappen de journalisten zal geven, is fantastisch.” Op dit moment zijn er nauwelijks opleidingen voor journalisten in Afrika en het is belangrijk dat er trainingen worden gegeven. Dat hoeft volgens de expert niet perse te gebeuren door westerse experts, zoals nu is gedaan bij Twenty Ten: African Media on the Road to 2010 (and beyond), maar kan ook door lokale journalisten.

Lokale journalisten
Stan van Engelen, eindredacteur van Metropolis, legt in een rondetafelgesprek uit waarom de samenwerking met plaatselijke journalisten belangrijk is. “Het geeft ons de kans om door lokale ogen naar de wereld te kijken. Het gewone leven gaat zijn gang.”

 Africa-United-cover
Op donderdag 15 april is het boek Africa United gelanceerd.  Vanaf 11 juni is in het Tropen-museum in Amsterdam een foto-expositie te zien met beelden van fotojournalisten uit het project Twenty Ten.

Het boek Africa United moet de lokale journalistiek in Afrika een impuls geven,” zegt Michiel Munnike, directeur van World Press Photo. “Maar de journalistiek in Afrika kampt met veel meer problemen dan dit boek kan oplossen. Ook logistieke belemmeringen spelen een grote rol.” De internetmogelijkheden in Afrika zijn beperkt en het gebruik ervan voor journalistieke doeleinden blijkt lastig. Het ophalen en verzenden van artikelen of foto’s kost bijvoorbeeld veel tijd.

Ondanks het belang van een grote rol voor lokale journalisten, blijven in de toekomst ook nog buitenlandcorrespondenten nodig. Dat heeft volgens journalist Willem Vissers te maken met de mate van verwondering. “Lokale journalisten verbazen zich niet meer over de gang van zaken, Nederlandse wel.”

Twee kansen
Het aankomende WK voetbal geeft de hele Afrikaanse gemeenschap twee belangrijke kansen, denkt professor Berger: de kans om trots te zijn op Afrika en de kans om een ander beeld van het continent te communiceren naar de rest van de wereld. “Zuid-Afrika is het podium, maar heel Afrika is het theater.”

Foto boven: verslag van voetbalwedstrijd in Rwanda, Graham Holliday

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons