Witte Huis: “Aarzelen maakt klimaatverandering veel duurder”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als de Verenigde Staten nu geen dure ingrepen durven nemen in de strijd tegen de klimaatveranderingen, zullen de gevolgen nog veel meer kosten. Dat is de conclusie van een nieuw rapport door de Economische Raad van het Witte Huis.

Het rapport vat de conclusies van zestien economische studies samen die de kosten van klimaatverandering in kaart brengen. Het verschijnt net op het moment dat het Amerikaanse milieuagentschap EPA hoorzittingen organiseert rond nieuwe maatregelen om de uitstoot van energiecentrales drastisch aan banden te leggen.

Tegenstanders voeren aan dat het plan de Amerikaanse economie zal schaden

Tegenstanders voeren aan dat het plan de Amerikaanse economie zal schaden en met name in de steenkoolsector heel wat banen zal kosten. Maar precies die economische argumenten worden onderuit gehaald in het nieuwe rapport. De auteurs waarschuwen dat de kosten om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden met 40 procent procent stijgen voor elk decennium dat de VS er niet in slagen om significante actie te ondernemen.

150 miljard dollar
"Het snelle smelten van de ijskappen en daardoor de stijging van de zeespiegel, of hogere temperaturen kunnen zo ernstige gevolgen hebben voor de economie dat we kunnen spreken van klimaatcatastrofes", stelt het rapport. "We moeten nu onmiddellijk doordachte stappen nemen om de kans op die rampen te verminderen in de toekomst."
Het prijskaartje is indrukwekkend: als de aarzeling tot een stijging van de temperatuur met 1 graad boven de drempel van 2 graden Celsius stijgt, dan kan dat leiden tot een verlies van 150 miljard dollar voor de Amerikaanse economie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons