Achtergrond

Wietteelt en politieke spelletjes in Libanon

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze week legaliseerde Uruguay de productie en consumptie van wiet. In steeds meer landen verzacht het beleid. Maar in de Bekaavallei in Libanon gaat het nog hard tegen hard.

De wiettelers in Libanon zijn duidelijk over hun relatie met politie. “Als ze komen om de oogst te vernietigingen, breken we hun armen en benen”, zegt Ali Nasri Shamas, een van de grootste wiettelers van de Bekkaavallei. Door de staat gestuurde bulldozers werden vorig jaar met granaatwerpers verjaagd.

“Wij hebben de keus tussen het verbouwen van marihuanaplanten of uit stelen gaan. Dan teel ik liever wiet”, zegt Abu Asaad, een andere wietboer uit de Bekaavallei. Asaad legt uit dat de regering al jaren belooft de irrigatie van de vallei te verbeteren, zodat er gewassen als tarwe verbouwd kunnen worden. “Maar er gebeurt hier niks. Het geld dat hier naartoe gaat, komt in de verkeerde zakken.”

“De regering, Hezbollah en lokale autoriteiten, allemaal hebben ze er belang bij deze regio arm te houden”, vertelt Shamas. De telers zullen de komende maanden met rust worden gelaten, zo wil de uitkomst uit een geheim overleg van regering en overheidsdiensten.

Lees meer: Daily Star Lebanon

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons