Werk geeft vrijheid

Werken is de beste manier om te integreren. Wereldverbeteraar Rachel van de Pol spreekt Fleur Bakker over carrièrekansen voor vluchtelingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Als je voor het eerst aankomt in de Bijlmerbajes, het huidige onderkomen van Refugee Company, weet je niet waar je kijken moet. In de koffiebar schenken baristas in opleiding melk in kunstige vormen in de kopjes, geuren van taboulé en vers brood komen je tegemoet uit restaurant A Beautiful Mess en in het naaiatelier werkt een man aan een overhemd. “Het is lastig precies de vinger te leggen op wat we doen. In de basis begeleiden we vluchtelingen naar opleidingen en werk in diverse sectoren, van de zonnepanelenindustrie tot de horeca. Aan iedereen die hier komt, vragen we: wie ben jij en hoe kunnen we jou helpen?”

Refugee Company is geboren uit frustratie. “Ik werk al zo’n 17 jaar
met vluchtelingen. Ik zag hoe lamgeslagen ze raakten van een uitkering en op de bank zitten. Werk geeft vrijheid, structuur, eigenwaarde en een netwerk. Ik vind het leuk om vanuit een maatschappelijk probleem te kijken naar oplossingen. Zo kampt de Amsterdamse horeca met een groot personeelstekort en zitten er 580 mensen in een AZC tegen hun zin niets te doen. Daar liggen kansen.”

Tussen ons gesprek door belt Fleur met een advocaat over een jongen wiens asielprocedure is geëindigd. “We zijn hier constant aan het onderhandelen en brandjes aan het blussen. De wetgeving en het uitkeringsstelsel passen niet bij het maatwerk dat we hier verrichten. Zo vind ik dat werken moet lonen, maar als we jongeren in het restaurant een vrijwilligersvergoeding geven, worden ze gekort op hun uitkering. Als je dan het gesprek aangaat met de gemeente, snappen ze je, maar ze kunnen de wet niet buigen.”
Taal en vooroordelen vormen het grootste obstakel voor statushouders om een baan op niveau te krijgen. “Omdat het merendeel niet goed Engels of Nederlands spreekt, wordt hun denk- en kennisniveau onderschat.

Zo hadden we het cv van een ervaren Eritrese ingenieur naar een groot aantal installatiebedrijven gestuurd. Daar hoorden we niets op. Dus hebben we een meet-up georganiseerd met een paar werkgevers. Tijdens een persoonlijk gesprek bleek deze man over veel vaktechnische kennis te beschikken, en kreeg hij een baan aangeboden. Er is geen app die dit mensenwerk kan vervangen.”

Fleur Bakker
Organisatie: Refugee Company
Opgericht: 2015
Doel: Statushouders aan een baan helpen.
Hoe: Via het opbouwen van een sociaal netwerk, taalkennis en opleidingen.
Potentie: Uniek ondernemend concept met grote impact op een kwetsbare groep.
Rachel van de Pol
Met haar blog ikreddewereld.nl wil Rachel met eenvoudige tips mensen helpen de wereld vrolijker te maken. Voor OneWorld duikt ze in de wereld van het sociaal ondernemerschap.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons