Wereldsteden vieren feest op de snelweg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Jakarta – Indonesië
Sinds 2007 is de autovrije zondag vaste prik voor de Indonesische stad Jakarta. Het evenement is uitgegroeid tot een ware feestdag, die nu zelfs twee keer per maand plaatsvindt. De drukste straten in Jakarta, waaronder Semmangi Flyover,  zijn dan alleen toegankelijk voor stadsbussen. Of die bussen een beetje vooruit komen is maar de vraag. Voetgangers, fietsers, rolschaatsers, skateboarders en driewielende kleuters weten de autovrije straten elke maand weer massaal te vinden om te genieten van de een autovrij dagje in de miljoenenstad.

Mexico City – Mexico
Elke zondag is de 24 kilometer lange Paseo de la Reforma verboden terrein voor de vele auto’s van Mexico City. Dit schept ruimte voor legio andere activiteiten. Gratis straattheater, yogalessen, foto- en beeld exposities zijn een greep uit de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Blind Bike’ is een van de sociale programma’s die plaatsvinden. Hierbij worden blinden of lichamelijk gehandicapten gekoppeld aan een ‘gezond’ persoon. Samen kunnen ze dan op een tandem over de autovrije boulevard cruisen.

Bogotá – Colombia
Bogotá staat bekend als de gastheer van de grootste autovrije dag ter wereld. De hele stad, 28.253 hectare, gaat op één dag in februari volledig dicht voor automobilisten. Deze traditie werd in 2000 door middel van een referendum opgenomen in de wetgeving van de stad. Daarnaast wordt elke zondag Cyclovia georganiseerd, waarbij grote delen van de stad alleen per fiets of met de wandelwagen bereikbaar zijn. Afgelopen editie van 4 februari 2011 reden er anderhalf miljoen minder auto’s door de stad.

mumbai
Carter Road, Mumbai (cc)

Mumbai – India
Geïnspireerd door de autovrije zondag van Bogotá, werd er in Mumbai op 21 februari 2010 voor het eerst een dag zonder autoverkeer georganiseerd. Bijzonder aan deze dag is dat hij niet door niet door de overheid wordt gesponsord maar door KBS, een Indiaas bedrijf. Net als in Bogotá wordt de autovrije dag gecombineerd met verschillende fietsevenementen. Zo fietsten tien fietsers van Bangalore cycle club duizend kilometer van Bangalore naar Mumbai. Ook dit jaar was de autovrije dag (20 februari) een groot succes. De grote Carter road, in de Westerse buurt Bandra werd afgezet en stond vol met straattheater, Bollywood zangers en veel tentjes met informatie over gezond leven en het milieu.

World Carfree Day – wereld
Wereldwijd houden honderden steden op 22 september World Carfree Day. Een dag waarop straten, buurten en soms hele steden worden afgesloten voor autoverkeer. In Nederland waren onder meer Den Haag, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen verboden terrein voor de brommende vierwielers. Grote steden zoals Londen en New York organiseren grootse activiteiten rondom de autovrije wegen. Ook in Canada wordt er veel aandacht aan autoloze dagen besteed. In China deden er in 2010 114 steden mee met de internationale autovrije dag.

 

Autovrije dag in Jakarta

 

Foto bovenaan: Autovrije dag in Bogotá. Gemaakt door Pattoncito (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons