Wereldbank financiert illegale houtkap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De overheid van de Democratische Republiek Congo legde beslag oRotte boomp zo'n 366.000 euro aan illegaal gekapt hout omdat het Singaporese bedrijf OLAM weigerde lokale belastingen te betalen. De minister die verantwoordelijk is voor het bosbeheer in de Congolese provincie Bandundu, CoCo Pembe, beschuldigt het bedrijf ervan hout te verhandelen dat illegaal is gekapt door lokale bedrijven waarvan de licentie is afgelopen.

Bovendien zou OLAM volgens Greenpeace nieuwe kapvergunningen verworven hebben in Congo, wat een inbreuk vormt op het moratorium dat de Congolese regering in samenwerking met de Wereldbank uitvaardigde. De bedoeling van de maatregel was de ontbossing tegen te gaan. Volgens het nieuwsportaal Commondreams zou OLAM kapvergunningen verkregen hebben voor 300.000 hectare woud in de provincie Bandundu.

De Wereldbank ontkent dat het IFC in de fout gegaan is. "We stellen ons vragen bij de efficiëntie van de IFC. De Wereldbank moet er zeker van zijn dat haar fondsen naar beter bestuur en armoedebestrijding gaan, en niet naar illegale boskap", zegt Susanne Breitkopf van Greenpeace.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons