Wereld moet binnen vijftig jaar afkicken van CO2

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wereldeconomie moet tegen 2070 helemaal afgekickt zijn van haar CO2-verslaving, om de klimaatverandering onder de drempel van 2 graden Celsius te houden. Dat is de conclusie van een nieuw rapport door het VN-milieuagentschap UNEP, enkele dagen voor de klimaattop in Lima.

Het milieuagentschap gaat elk jaar na in hoeverre de internationale klimaatbeloftes volstaan om de klimaatverandering onder de 2 graden te houden. Die drempel is cruciaal om de meest catastrofale gevolgen van de klimaatverandering te vermijden.

Maar om onder die drempel te blijven, moeten we snel en ingrijpend de uitstoot van CO2 aan banden leggen, zeggen 38 klimaatwetenschappers uit 14 landen in het nieuwste Emissions Gap Report 2014. De uitstoot moet nog in de volgende tien jaar pieken, om vervolgens snel te dalen en al tegen 2050 te halveren.

Tussen 2055 en 2070 moet de wereldeconomie helemaal klimaatneutraal worden. Er kunnen dus wel nog broeikasgassen uitgestoten worden, maar die moeten gecompenseerd worden door ingrepen om evenveel CO2 uit de atmosfeer te halen.

Kostenplaatje
Hoe langer de wereld wacht met die ingrepen, hoe duurder het wordt, zegt het rapport. “De stijging van de temperatuur is proportioneel met de opbouw van broeikasgassen die lang in de atmosfeer blijven, met name CO2”, zegt Achim Steiner, hoofd van het VN-milieuagentschap. “Als we nu de juiste stappen zetten, vermijden we veel extremere ingrepen later om binnen de veilige limieten te blijven.”

“Onderhandelingen over het wereldwijde klimaat zouden niet gebaseerd mogen zijn op emoties of politieke bevliegingen, maar op wetenschap en feiten”, zegt Andrew Steer van het World Resources Institute in een reactie op het rapport. “Dit rapport biedt een van de meest transparante, technische analyses van de globale uitstoot. Het meet hoe de beloftes en acties van landen zich verhouden tot de wetenschap.”

Die vergelijking levert geen rooskleurig vooruitzicht op. “Jammer genoeg gaat de wereld momenteel niet in de juiste richting”, zegt Steer. “Maar het groeiende momentum voor klimaatactie geeft ons de gelegenheid om de uitstootkloof te dichten en binnen de grenzen te blijven die door de wetenschap als veilig worden beoordeeld om de ergste gevolgen te vermijden.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons