Wereld doet te weinig aan klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wereld doet te weinig om ernstige klimaatverandering tegen te gaan. Dat staat in een uitgelekt conceptrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Het IPCC waarschuwt in het rapport dat het tegengaan van opwarming van de aarde op deze manier alleen maar duurder wordt.

In 2009 spraken wereldleiders in Kopenhagen af dat wereldwijde uitstoot van broeikasgassen binnen een paar decennia over hun piek moet zijn. Nu een aantal belangrijke landen hun ambities willen terugschroeven, dreigt die doelstelling onhaalbaar te worden.

Terugschroeven ambities
Onderhandelingen over een akkoord dat in 2015 moet worden bereikt, verlopen behoorlijk stroef. Vooral China en de VS doen moeilijk, zij vrezen dat strenge regels slecht zijn voor hun economie. Ook de Europese Unie – eerder altijd kartrekker bij klimaatonderhandelingen – wil haar ambities terugschroeven.

Als er nu te weinig actie wordt ondernomen, wordt het tegengaan van opwarming van de aarde alleen maar duurder. Er zijn technieken om CO2 uit de lucht te halen, maar de kosten daarvoor zijn enorm.

Groeiende wereldpopulatie
Tussen 2000 en 2010 steeg de temperatuur op aarde met 2,2% per jaar, vergeleken met 1,3% per jaar van 1970 tot 2000. De twee grootste oorzaken hiervoor zijn de groei van de wereldpopulatie en economische groei.

Gevolgen van ernstige klimaatverandering zijn niet mals, zo stelt NRC. Als het warmer wordt daalt de landbouwopbrengst, dreigt de zeespiegel tot gevaarlijk niveau te stijgen en krijgen we meer extreem weer.

Lees meer op NRC.

Beeld: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons