Achtergrond

Welke plastic soep mag het zijn vandaag??

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Het waardevol maken van plastic is niet heel ingewikkeld. Hergebruik het plastic door het al dan niet te bewerken’.

Dit klopt niet!  
Nog geen drie dagen na het plaatsen van mijn laatste blog betrap ik mij erop het spontaan oneens te zijn met mijn eigen woorden! Plastic hergebruiken: Is dat nou echt zo moeilijk? Koortsachtig zoek ik op dat moment naar het laatje in mijn hoofd met informatie over het bewerken van plastic. Leeg! Het laatje is leeg!

HELP! 
Nog voordat ik in paniek raak trek ik automatisch het netwerk laatje open. Wie heeft er verstand van plastic? Welke persoon met een passie voor fashion en misschien zelfs wel voor surfen kan mij helpen mijn droom waar te maken?

Mijn droom…
Mijn droom om achtergestelde jeugd in kustgebieden over de hele wereld kansen te geven zich te ontwikkelen gaat diep, heel diep. Sinds 2006 gebruik ik mijn talenten, kennis en kunde om ontwikkelingsprojecten in Peru en in Liberia te ondersteunen vanuit Stichting Soul Surfers door middel van fondsenwerving. Tot het moment dat ik er een aantal jaar geleden aan onderdoor ging en de stichting een jaar stil kwam te liggen. 

Het moet anders
Women's Sawing Coorp RCWIk moest het anders doen. Opgeven was voor mij geen optie. Dus reisde ik in 2010 naar een project in Liberia, waar ik manager Elie Calhoun eindelijk ontmoette. Door haar jarenlange ervaring op het gebied van ontwikkelingswerk leerde ik bij Robertsport Community Works dat het runnen van een werkgelegenheidsproject meer hoop en kansen biedt voor de lokale bevolking dan fondsenwerving. Met de kleine hoeveelheden t-shirts die we onder de naam D-Surf it! Fair Fashion Ind. sinds 2008 verkopen zag ik uiteindelijk in 2011 in dat het tijd werd na te gaan denken over een duurzamer business model.

Fashion van Plastic Soep, maar hoe?
Een ding dat me steeds maar bijbleef zijn de bergen plastic in het noorden van Peru en het gebrek aan werkgelegenheid. Daar ligt een kans voor de lokale bevolking. Er zijn talloze producten van het plastic te maken. Maar D-Surf it! Fair Fashion Ind. moet gaan concurreren met een oneindigheid aan ‘feel good’ fair trade producten in een lastige branche. En ze wil per se niet alleen maar te koop zijn in de zogenaamde ‘wereldwinkels’. Het is de bedoeling dat alle mensen die houden van reizen, (water)sporten en de wereld onze producten gaan kopen: maar hoe gaan we dat doen?

Samen doen?!
D-Surf it! Fair Fashion Ind. Old Skool Shopping BagNadat ik mijn netwerk laatje open had gedaan een paar weken geleden en in de jungle had geroepen dat D-Surf it! Fair Fashion Ind. stond te springen om ontwerpideeën kwam er wat schot in de zaak. Zo gaan we hopelijk samenwerken met een universiteit en hebben we een grafisch ontwerper. Maar die designer? Daar zijn we nog zo hard naar op zoek! Ik geloof in D-Surf it! Fair Fashion Ind. omdat ik weet dat we samen een golf van verandering kunnen creëren. Geloof jij het ook en wil je meedenken over onze productlijn? Mail naar dan naar dsurfit@soulsurfers.org.

Laten we samen die golf berijden!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons