Wegens succes gesloten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Stoppen met kleinschalig ontwikkelingswerk: voor stichting SPKZ (straat- en zwerfkinderen project Kwazulu Natal) was het reden voor een feestje. Vorige maand zette de organisatie een streep onder haar werk, omdat het doel was bereikt. Hun Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie, Themba Club, kan op eigen benen staan en heeft geen geld, advies en training uit Nederland meer nodig.…

Stoppen met kleinschalig ontwikkelingswerk: voor stichting SPKZ (straat- en zwerfkinderen project Kwazulu Natal) was het reden voor een feestje. Vorige maand zette de organisatie een streep onder haar werk, omdat het doel was bereikt. Hun Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie, Themba Club, kan op eigen benen staan en heeft geen geld, advies en training uit Nederland meer nodig.

Themba Club vangt straatkinderen op in Kwa Zulu Natal en probeert hen weer terug te brengen naar hun familie of gemeenschap. Tien jaar geleden raakte vrijwilliger Anke Wevers betrokken bij de stichting. Via de gemeente Rotterdam kwam er financiering voor een mobiele unit, een werkauto, medewerker, en voedselpaketten. Het aantal donateurs en sympathisanten groeide. Met steun uit Nederland bouwde Themba Club een opvanghuis voor 60 jongens en volgden medewerkers een opleiding tot kinderwerker of assistent maatschappelijk werker. In 2010 kwam er een opvanghuis voor meisjes.

Datzelfde jaar maaktenThemba Club en SPKZ afspraken over de afbouw van steun. “Het was namelijk altijd de bedoeling van SPKZ dat de steun tijdelijk was”, zegt het bestuur in een afscheidsbrief aan de donateurs. “Het uitdrukkelijke streven was om Themba Club voldoende te helpen toerusten, qua kennis, vaardigheden, management en fundraising, om op eigen benen te kunnen staan. Dat moment is nu gekomen.” Vanaf 2010 ontvangt Themba Club financiering van de Zuid Afrikaanse overheid en lokale organisaties.

“Het opheffen van onze stichting een prachtig voorbeeld is voor andere particuliere initiatieven”, vindt ex-vrijwilliger Marleen Romeny. “In de ideale wereld zou de hulp die je biedt als particulier initiatief zodanig moeten zijn dat mensen en organisaties uiteindelijk zelf verder kunnen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons