Achtergrond

Weg met de Tujilijili!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In Nederland hebben we Jonge Jenever, in Rusland Vodka, in Turkije Raki en in Zambia is er Tujilijili (spreek uit Tudzilidzili). Menig toerist in Zambia heeft deze kleine plastic zakjes zien hangen op vrijwel elke markt of in de compound straten. Deze 60 milliliters alcoholisch genot is een veel gedronken versnapering in Zambia. Het is verkrijgbaar in wel 10 verschillende soorten vodka, gin, brandy en andere dubieuze alcohol types met populaire namen als ‘Zed’, ‘Right Choice’, ‘Officers’, ‘Double punch’, ‘Hero’, ‘Goal’ etc.

 

Door diverse negatieve ervaringen met Tujilijili heeft de Zambiaanse overheid besloten om de productie, distributie en verkoop van deze alcoholishe sachets te verbieden. Volgens de overheid is de Tujilijili “highly intoxicating” en een gevaar voor de samenleving. Zo zijn er verschillende mensen gestorven door overmatig gebruik van deze sachets en worden mensen te snel dronken zodat ze niet meer weten wat ze doen. Daarnaast is de Tujilijili overal beschikbaar zodat kinderen het ook kunnen kopen. Persoonlijk denk ik ook dat de lage prijs van 8 tot 15 eurocent (500 – 1.000 zambian kwacha) een grote rol speelt. Voor het gros van de samenleving die vrijwel niets te besteden heeft is dit zelfs betaalbaar en drinken mannen zich letterlijk dood. 

 

Het verbod is HOT nieuws in Zambia en er komen dan ook verschillende reacties vanuit diverse hoeken. De Tujilijili productiebedrijven claimen dat de overheid op deze manier veel geld verliest omdat er banen verloren gaan en er minder belasting betaald wordt aan de overheid. De man in de straat zegt: “Hoe kunnen we nu werken als we geen Tujilijili meer kunnen drinken?” Naast de negatieve reacties is het gros vanzelfsprekend positief omdat deze gevaarlijke alcohol nu niet meer beschikbaar is en de mensen een gezonder leven kunnen leiden. Ik ben ook positief al vond ik het als backpacker wel makkelijk om af en toe zo’n zakje te mengen met wat cola of fanta 🙂

 

De Zambiaanse overheid is erg strict in deze wet en overtreding hiervan kan resulteren in een 2-jarige celstraf die iets minder comfortabel is dan in Nederland. Er wordt ook al meteen actie ondernomen en 3 dagen na het verbod is er een inval gedaan en zijn er 34.000 sachets in beslag genomen en zijn de handelaars net op tijd de dans ontsprongen.

 

Voor meer info zie:

http://www.daily-mail.co.zm/?p=2246

http://www.lusakatimes.com/2012/04/19/34000-tujilijili-sachets-seized/

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons