Achtergrond

“Wees een Jos en Ria voor de vluchtelingen van nu”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Speel met kinderen. Maak een praatje. Geef tekenles. Doe wat je kan. Ga gewoon bij mensen langs”, zegt acteur Majd Mardo (26). “Contact is heel waardevol en het kost je niets.” Dat ondervond hij zelf toen hij midden jaren '90 als achtjarige met zijn moeder en zus naar Nederland vluchtte. 

  Majd Mardo van toneelstuk Nobody Home op OneWorld cover

Jos en Ria van 2015
“Jos en Ria hebben ons heel erg geholpen. Ze waren een wat ouder echtpaar dat vrijwilligerswerk deed in het asielzoekerscentrum waar wij zaten. Ze nodigden ons uit om mee te gaan naar hun kerk. We zijn vrienden gebleven. Dat Jos en Ria contact met ons zochten, gaf ons het gevoel dat we welkom waren.” 

Een tip van Majd voor de Jos en Ria's van 2015: “Maak een foto en deel die via Facebook of Twitter. We leven in een tijd van sociale media, gebruik die dan ook maar om je verhaal te vertellen. We moeten andere mensen te laten zien dat ze niet bang hoeven te zijn voor een vluchteling. Het doet me pijn hoe er gepraat wordt over vluchtelingen als gelukszoekers en verkrachters en hooligans die anders spullen vernielen. Geloof mij, als je gevlucht bent voor terreur, ga je je kans op asiel echt niet verknallen met dat soort gedoe.” 

PVV-stemmers zijn meer dan welkom om onze voorstelling te komen bekijken

Majd bracht anderhalf jaar door in verschillende asielzoekerscentra en groeide daarna op in Groningen. Na een MBO theateropleiding doorliep hij de Toneelacademie in Maastricht. Hij tourt momenteel met de voorstelling Macbeth van de Toneelmakerij, maar op woensdag 21 oktober speelde hij in een ingelaste benefietvoorstelling van Nobody Home, de theaterhit van het afgelopen seizoen.

Scène uit toneelstuk Nobody Home, over drie jongens in een asielzoekerscentrum

Die voorstelling gaat over drie jongens in een asielzoekerscentrum, gebaseerd op de eigen ervaringen van de acteurs en regisseur Daria Bukvic. De voorstelling gaat begin 2016 in reprise. “Het is mijn missie om de hardnekkige PVV-stemmer naar Nobody Home te halen.”  

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons