Weerstand

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

04p5009 Column - AfrikaTerug in Honduras lijkt mijn werk van de afgelopen maanden te zijn ingestort. De nieuwe middelen voor het verbeteren van de communicatie hebben weerstand opgeroepen. Institutionele e-mails worden niet verstuurd, computernetwerken werken niet en er is nog geen enkel nieuwsbericht of foto binnengekomen voor op de website. Tijdens de workshops die ik over dit alles heb gegeven, was iedereen laaiend enthousiast. Workshops gericht op kennisoverdracht, heette het, zodat iedereen het zelf zou kunnen: zelf computernetwerken onderhouden, nieuwsberichten schrijven en institutionele mails versturen en ontvangen. Waar ging het mis?  

Het voor elkaar krijgen dat binnen een organisatie ervaringen worden uitgewisseld en dat daarvan wordt geleerd, is niet eenvoudig. Het vereist een cultuurverandering, een langetermijnproces waarvan niemand weet hoe het precies gaat uitpakken. Ik wist van tevoren waarmee ik rekening moest houden: angst voor het geven en ontvangen van feedback, het niet gewend zijn om dingen op te schrijven, gebrek aan tijd. Maar vooral: de menselijke weerstand tegen verandering. Allemaal ben ik het tegengekomen.  

Niet nieuw, noch verassend. Nieuw is wel de houding die ik hier leer ontwikkelen. Want ook al heb ik een contract van anderhalf jaar – waarvan ik inmiddels al over de helft ben – verandering kun je niet forceren. Je kunt het proberen uit te lokken, te stimuleren, maar verder is het vooral geduld hebben en inspringen op de kansen die je ziet. Het is een tegenstrijdige missie: een contract van achttien maanden tegenover cultuurverandering.    

Ik zie chaos die ik waarschijnlijk mede ontketend heb. Maar chaos kan ook een begin zijn van verandering. Welke verandering, dat is nog maar de vraag. Ik weet dat ik mijn ogen open moet houden voor veranderingen die ik niet verwacht, voorzien of gepland heb, maar die misschien wel heel mooi uitpakken. Het is nu eenmaal allemaal niet zo lineair als we het vaak zouden willen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons