Achtergrond

Weekendje klimaatverbeteren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De klimaattop ligt achter ons, doelen zijn gesteld en nu is het tijd voor actie. Er wordt op allerlei fronten ingezet: van regionaal tot lokaal, van milieuorganisatie tot groene ZZP’er, van doorgewinterde klimaatactivist tot piepjonge student. Hoe zou het zijn om al deze gedreven mensen samen te brengen? De Nederlandse Klimaatbeweging zet daarop in. Van 1 tot 3 april organiseerde deze beweging een trainingsweekend, met als doel om ‘groter, sterker en slimmer’ te worden. OneWorld nam een kijkje.

De Nederlandse Klimaatbeweging is een initiatief van verschillende milieuorganisaties en bedoeld voor iedereen die zich actief inzet voor het klimaat. Een diverse groep: jong en oud, man en vrouw, mensen die al 20 jaar actief zijn binnen de beweging, maar ook nieuwelingen, zoals studenten die even komen snuffelen. De organisatie: “Het besef begint te komen dat het klimaat iets is waar je op allerlei manieren aan kan bijdragen. Alles kan ingezet worden: vanuit verschillende invalshoeken en met uiteenlopende talenten, van bewust consumeren tot meedoen aan protestacties.”

De Nederlandse klimaatbeweging organiseert halfjaarlijkse trainingsweekenden, waarvan de laatste van 1 april tot 3 april plaatsvond. Vanuit heel Nederland komen de enthousiastelingen: wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer en voor degenen die écht met de auto moeten komen wordt een schema opgesteld zodat de auto zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden. Binnen deze groep hoef je aan niemand iets uit te leggen: natúúrlijk wordt er geen vlees gegeten, natúúrlijk is er geen wegwerp servies aanwezig en natúúrlijk wordt het afval netjes gescheiden en weggebracht. Dat is hier al het nieuwe normaal.

Bigger. Stronger. Smarter.
Het doel van het trainingsweekend om de klimaatbeweging ‘groter, sterker en slimmer’ te maken wordt bereikt met kennismakingsspelletjes, brainstorms en workshops. Bij de workshops is er de keuze uit drie thema’s: community building, strategisch campagnevoeren en directe actie. Dit sluit goed aan op de diversiteit van de groep, volgens de organisatie: “Met de thematische lijnen proberen we iets passends voor iedereen aan te bieden: de een kan goed mensen verbinden, de ander blinkt uit in strategisch denken, en weer een ander wil niet praten, maar doen.” Naast het inhoudelijke programma is er ruimte voor ontspanning: de trainingsdagen beginnen ’s ochtends om 7 uur met yoga, en ’s avonds wordt er bier gedronken, muziek gemaakt en er zijn stoelendansen en nachtwandelingen door het bos.

Energie

De trainingsweekenden geven de Nederlandse Klimaatbeweging een impuls: contacten worden gelegd, goede gesprekken gevoerd. “Het afgelopen trainingsweekend gaf veel energie, en bovenal een dosis extra motivatie om door te knokken! Nu zijn we erg benieuwd naar hoe de impact – de concrete effecten – op lokaal niveau vorm zullen krijgen”, aldus de organisatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons