Achtergrond

De week van Went in tweets #185

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 94 tweets van afgelopen week zijn dit de 21 (re)tweets die je niet mag missen.

Echte ondernemers

Bron: twitter.com

Twitter overdrijft

Interessant onderzoek in Vrij Nederland dat laat zien dat Twitter vaak veel ruwer en bozer is dan de echte wereld. Dat wist ik al lang, en daarom meng ik me ook nooit in discussies op Twitter, en neem ik twitter niet al té serieus. Veel Twitter-accounts zijn trouwens ook fake, blijkt uit een mooi artikel van The New York Times.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Inclusieve technologie

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Goede banen

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Economische onzekerheid

Bij de WRR pleiten we (o.a. in Voor de Zekerheid en in De Val van de middenklasse?) voor ‘nieuwe zekerheden’ nu de arbeidsmarkt, de aard en de organisatie van veel werk door verschillende oorzaken veranderen. Nieuw onderzoek onderstreept nog eens het belang daarvan.

Bron: twitter.com

Meten is weten?

Na mijn Ernst Hijmanslezing over robots, AI en de toekomst van werk kregen de organisatieadviseurs die in de zaal zaten o.a. de vraag voorgelegd of zij vinden dat hun werk bedreigd wordt door big data. 85 procent vond van niet, maar een van de nee-stemmers gaf wel een mooie toelichting. Hij was niet bang vervangen te worden door big data, maar wel bezorgd over het idee dat je door een bak data te analyseren de werkelijkheid in je vingers kunt krijgen en gecompliceerde maatschappelijke problemen op zou kunnen lossen. Hij pleitte daarom voor meer kwalitatief onderzoek, en dat was mij uit het hart gegrepen. In een bijdrage aan de KvS-bundel over de toekomst van het economieonderwijs pleiten jongeren van Rethinking Economics al voor economen met ‘modder aan hun schoenen’. En het boek in de tweet hieronder ga ik zeker lezen.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

De stad is van ons allemaal

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

'Wij eisen geluk'

Samen met Hella Hueck schreef ik al weer drie jaar geleden een longread over de beperkingen van het bbp als maatstaf voor hoe het met ons gaat, en mogelijke alternatieven (zie ook mijn bijbehorende artikel op Follow the Money). Die discussie wordt op steeds meer plaatsen gevoerd, ook door beleidsmakers.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

De SDGs en ongelijkheid

Het bbp blijft in alternatieve indexen en dashboarden die een beeld geven over hoe het met ons gaat één van de indicatoren om naar te kijken en om beleid op te ontwikkelen. En dan is natuurlijk de verdeling van het nationaal inkomen relevant. De ISS-hoogleraren Peter van Bergeijk en Rolph van der Hoeven schreven daar een mooie column over, dat is gebaseerd op een interessant nieuw boek dat zij maakten over de SDGs en ongelijkheid.

Bron: twitter.com

Bron: twitter.com

Voorspellen is moeilijk….

Bron: twitter.com

Kijktip

Bron: twitter.com

Kunst voor Trump

‘Donald and Melania Trump wanted to borrow a Van Gogh painting from a New York museum for their White House private quarters. Instead, The Washington Post reports, the Guggenheim Museum’s chief curator came up with a pointedly satirical counter-offer: a working solid-gold toilet made by an Italian artist. The first couple had asked for Van Gogh’s “Landscape With Snow,” featuring a man and his dog’, schreef Time Daar werd deze cartoon over gemaakt.

Bron: twitter.com

Contact

Je krijgt vanaf nu elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat als je lid wordt van de nieuwsbrief. Mijn homepage vind je hier. En dit is de link naar de RSS-feed van dit blog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons