De website, Sudan Vote Monitor, is een platform dat is opgezet door Soedanese burgers, met behulp van Ushahidi software, om de verkiezingen in het land te monitoren. De Soedanezen kunnen er onregelmatigheden melden, via de site zelf maar ook via sms of e-mail. Ushahidi maakt het mogelijk door verschillende mensen bij elkaar gebrachte informatie op een kaart en in een tijdlijn weer te geven.
Bekijk ook de reportage Youtube als spreekbuis tegen onrecht, over mensenrechtenactivisten in o.a. Saoedi-Arabië en Iran (video, 5:35 min.). Zij kregen eind april een training in Den Haag over het gebruik van nieuwe media voor hun zaak. |
YouTube
Volgens verschillende bronnen zou de regering van Soedan achter de blokkade zitten. De organisatie Save Darfur, die zich inzet voor veiligheid in Darfur, zegt dat ook de videowebsite YouTube was geblokkeerd. Dit zou gebeurd zijn nadat er een filmpje op verscheen waarin werd geknoeid met stemmen in Al-Bahr-al-Ahmar, een van de 26 Soedanese staten.
In augustus werd YouTube ook al geblokkeerd vanuit Soedan. Sommige inwoners konden de website wel bezoeken, anderen kregen de boodschap dat de website geblokkeerd was door de provider. Volgens ‘het initiatief voor een open Arabisch Internet‘ heeft het nationale telecombedrijf in Soedan een speciale afdeling om informatie te filteren. Het blokkeren van websites in het land begon in 2003.
Filters in andere landen
In Zimbabwe stonden er in 2007 41 websites op een zogenaamde zwarte lijst. In 2008 maakte Mohammed Keita, onderzoeker van het Committee to Protect Journalists, bekend dat ook die website daar werd geblokkeerd.
In Ethiopië zou in september, volgens het OpenNet Initiative, ook een filter worden geïmplementeerd. Deze zou populaire weblogs en websites van verschillende nieuwsorganisaties blokkeren. Een geheel overzicht van sociale netwerken en websites die zijn geblokkeerd, biedt Global Voices Online met de ‘Acced Denied Kaart‘.
Foto boven: 12 april 2010. Een vrouw brengt haar stem uit in Juba, Soedan. (cc) United Nations