Beeld: Joris van Gennip
Fotoreportage

Op bezoek bij We Are Here

Het Amsterdamse vluchtelingencollectief We Are Here is sinds een maand volop in het nieuws. OneWorld ging bij hen langs en bracht hun nieuwe verblijfplek in beeld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is rustig op straat, twee jongens met oranje hesjes lopen langs de huizen in de Rudolf Dieselstraat. “De ordetroepen”, grapt iemand er later over. Drie weken geleden kwam de straat ineens in het nieuws, na kraakacties van het Amsterdamse vluchtelingencollectief We Are Here (WAH).

WAH strijdt al sinds 2012 voor een beter beleid voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Sommigen WAH-leden zijn afgewezen asielvragers, maar kunnen niet worden uitgezet naar hun land van herkomst. Dat land wil ze bijvoorbeeld niet terug, verstrekt hun geen terugkeerpapieren, of hun herkomstland bestaat niet meer. De afgelopen jaren hebben honderd mensen van WAH alsnog een verblijfsvergunning gekregen.

Voor het hoofdgebouw, oftewel ‘the office’, zitten drie mannen in de zon. Een politieauto rijdt langs en stopt even: “Alles rustig? Lekker weer he?”. Ze steken hun duim op. Kort daarna parkeert een busje van Dokters van Wereld. Eens per week komen ze langs om mensen met medische klachten te verzorgen. In het huis waar WAH-woordvoerder Khalid Jone (36) verblijft, is het druk. Zaterdagmiddag organiseert de groep een solidariteitsmars en Jone werkt met anderen aan een persbericht.

Beeld: Joris van Gennip
Beeld: Joris van Gennip
“Ik krijg wel vijftig telefoontjes per dag. Dat begint al om zeven uur ’s ochtends”, vertelt Jone; de media willen hem over van alles en nog wat spreken. Hij staat iedereen te woord. Maar met PowNews praat hij niet meer, omdat ze volgens hem een verknipt beeld laten zien – letterlijk. “Ze zijn echt goed in editen, daar heb ik respect voor”, lacht hij.
Beeld: Joris van Gennip

Goed en kwaad

Volgens Adam Adriss Yalya (26) is er een gevecht gaande tussen Ymere en henzelf, dat deels via de media beslecht wordt, en de proporties van een gevecht tussen goed en kwaad aanneemt. “Wij willen laten zien dat we aardig zijn en helemaal niet gevaarlijk. Zij zetten ons in een kwaad daglicht, om ons uit deze panden te krijgen.” Yalya gelooft dat het misbaar over het kraken van de woningen wordt gebruikt om het echte nieuws te verbergen: hun recht op een woonruimte, óók als ze geen papieren hebben. “Ze hebben het steeds over 22 gekraakte woningen, maar het zijn er 14!” Yalya vertelt dat WAH met Ymere wilde onderhandelen, net als de gemeente, maar Ymere weigert met WAH in gesprek te gaan.
Beeld: Joris van Gennip
“Ik hou erg van vis, maar koken is niet mijn sterkste kant”, zegt Abdo Zegeria (24) met een verlegen glimlach. “Mustafa, die hier ook verblijft, kookt enorm lekker, ik denk dat hij stiekem professioneel kok is.” Zegeria pakt een dweil en veegt snel de grond schoon. Op de tafel ligt een zak popcorn en fles Fanta. Zegeria is nu anderhalf jaar in Nederland, eerder verbleef hij in Calais. “De beroemde Jungle. Dat was verschrikkelijk.” Hij vertelt over de agressieve politie-invallen in Calais en over de drank- en drugsoverlast. “Ik heb geen last van de politie hier, ze zijn relaxed, we drinken samen thee en koffie.”

Hassan Sharif Abdo komt binnen. Zegeria springt op, de jongens omhelzen elkaar. Abdo verblijft in een AZC en heeft vanwege medische redenen momenteel ‘uitstel van vertrek’ gekregen. Maar hij komt zeker eens per week langs bij de WAH-groep. In 2013 leefde hij voornamelijk op straat, en was toen lid van de groep. “Vrienden? Welnee, ze zijn mijn familie! Ik voel mij thuis bij hen.” Zelf komt hij uit Jemen. Via het Rode Kruis probeert hij al maandenlang contact met zijn moeder te leggen. Tevergeefs. Bij WAH voelt hij zich op zijn gemak en wordt hij niet lastiggevallen met bezoekjes van het Centraal Orgaan Asielzoekers, VluchtelingenWerk, of de Dienst Terugkeer en Vertrek. “Al die vragen van hen, het bezorgt me stress. Iedereen wil iets van mij.” Hij vindt ons bezoek gezellig, maar is wel sceptisch over media. “Iedereen komt met mij praten en dan verdwijnen ze weer. Wat helpt het mij? Er verandert niks.”

Beeld: Joris van Gennip
Beeld: Joris van Gennip

Solidair

Terwijl de reggae opklinkt, vertelt Fortunetus Malabo (36), ook wel Rasta genoemd, wat hij van alle media-aandacht vindt. Hij vindt de meeste berichten angstzaaierij en erg overdreven. “Voordat we hier kwamen, hadden we al contact met bewoners van de buurt. We zaten toen in de kerk hier verderop. Buurtbewoners kwamen vaak eten brengen en vertelden ons over de leegstaande huizen hier. En nu springen de media erbovenop.”

Malabo is al zeventien jaar in Nederland en zat al vroeg bij WAH. Hoe de media WAH toen en nu beschrijven noemt hij niet al te best: dakloos, gevaarlijk en crimineel, die termen voeren de boventoon. Het doet hem pijn dat er zo weinig geschreven wordt over de vraag waarom ze in deze situatie zitten. “En tegelijkertijd zijn er zoveel mensen solidair met ons, ze schuiven hun eigen verplichtingen voor ons aan de kant en doen veel moeite om ons te steunen.” Als hij zich goed voelt, maakt Malabo zelf ook muziek, reggae natuurlijk. “Ik ben niet rijk, ik heb geen werk, geen vrouw en kinderen, toch zit ik hier te chillen met jullie, en ik lach. Zou jij blijven lachen als je in mijn situatie zat?”

Beeld: Joris van Gennip

Uitgeprocedeerd? Nee: ongedocumenteerd!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons