Way to Go: Elke dag bezig met gezondheidszorg in Kenia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Deel 1: Chiel Ribbens (74), Haarlem, voorzitter Stichting Ondersteuning Kitale Project (SOK). Is gepensioneerd, was voorheen (internationaal) bedrijfseconoom. 
 
Chiel Ribbens
Wat doet Stichting Ondersteuning Kitale? 
"De Stichting Ondersteuning Kitale Project ondersteunt de medische projecten van de Mount Elgon Trust in Kenia, die onder leiding staat van de Nederlandse arts Bea Andersen-Schipper, met geld en goederen. De Andersen-kliniek, de orthopedische werkplaats, bijdrages aan speciale operaties en een hiv/aids-project zijn onze speerpunten. De plattelandsbevolking in het Kwanza district in West Kenia krijgt op die manier gezondheidszorg die in de wijde omgeving verder nergens te vinden is."
 
Stichting Ondersteuning KitaleFoto: Joyce Gademan
 
Hoe ben je bij de Stichting terecht gekomen?
"Mijn nicht, ex-vroedvrouw, werkte tijdelijk in Mount Elgon (een regio rond een oude vulkaan, red. ) en bij terugkomst in Nederland nam ze plaats in het bestuur. Toen de voorzitter wegging, zagen ze in mij een goede opvolger; ondanks dat ik geen medische achtergrond heb. Nu ik gepensioneerd ben, ben ik er dagelijks mee bezig."
 
Hoe werken jullie samen met het team van Mount Elgon Trust?
"Wij boffen met arts Bea als voorzitter van het bestuur ter plekke. Dat maakt de communicatie zoveel makkelijker. Ook zijn de kerk en overheid vertegenwoordigd in de Trust; het wordt dus breed gedragen. De mensen daar bepalen wat ze willen veranderen, het bestuur doet een voorstel en dan dienen we het project in bij Wilde Ganzen voor een bijdrage. Na hun goedkeuring kunnen we starten met fondsenwerven. We werken in Nederland ook nauw samen met Stichting Elimu; die werft fondsen voor educatieprojecten  van de Mount Elgon Trust."
 
Hoe kun je jezelf overbodig maken?
"Iedereen die zorg krijgt, moet een kleine bijdrage betalen. Die bijdrage verhogen we als het beter gaat met de mensen. Ook vragen we patiënten die dat kunnen groenten te verbouwen in de tuin van de kliniek. En we leiden mensen op. We leren ze een strategie op te zetten en bijvoorbeeld financiële plannen te maken om zelf fondsen te  werven in hun eigen land."
 
Stichting Ondersteuning KitaleFoto: Joyce Gademan
 
Wat is je motivatie?
"Die keren dat ik in Kenia was, kreeg ik er een kick van te zien dat mensen echt goede zorg krijgen en dat het beter met hen gaat. Ook heb ik bewondering voor Bea die de organisatie onder controle heeft; dat geeft vertrouwen dat al het geld goed besteed wordt."
 
Waar ben je trots op?
"In samenwerking met een Haarlemse cineast en studenten hebben we een film gemaakt in Kenia over het werk van SOK. Daar hebben we veel fondsen mee kunnen werven, omdat het een goede indruk geeft van het werk dat we daar doen."
 
Wat zijn de toekomstdromen van SOK?
"In 2020 willen we onszelf opheffen. De mensen van Mount Elgon mogen niet afhankelijk worden van onze steun. We zijn dus al bezig om mensen mensen ter plekke op te leiden om het stokje over te nemen. Daarnaast proberen we het bestuur hier in Nederland te verjongen, we willen met de tijd meegaan en meer op social media inzetten."
 
Welke Way-to-go wil je anderen meegeven?
"Houd focus. Denk na over een exit-strategie: daarmee verduurzaam je al het werk dat gedaan is en leg je de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de lokale mensen."
 
Voor meer informatie over Stichting Ondersteuning Kitale Project, zie de website

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons