In wat voor land wil jij wonen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Natuurlijk is het van belang dat de politiek goede beslissingen neemt en een zorgvuldig beleid over dit onderwerp voert. Maar ook de samenleving zelf moet aangeven in wat voor land zij wil wonen en rekening houden met vluchtelingen. Om die reden is VluchtelingenWerk Nederland de campagne ‘In wat voor land willen we wonen?’ gestart.

VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. VluchtelingenWerk roept de politiek op om werk te maken van snelle integratie en veilige routes.

Ideale Nederland

In deze campagne wordt Nederlanders de vraag gesteld hoe hun ideale Nederland eruit ziet. In wat voor land willen ze wonen? Is dat een land van angst en wantrouwen, of een land van medemenselijkheid en vertrouwen? Op de website van VluchtelingenWerk Nederland is een stemwijzer over dit onderwerp te vinden. Afhankelijk van de partij wordt groen, oranje of rood gescoord op de vraag of de partij vluchtelingvriendelijk is. Het is geen stemwijzer dat ingevuld kan worden met behulp van stellingen, maar hij geeft een overzicht van de grootste partijen, inclusief uitleg in hoeverre de partijen vluchtelingvriendelijk zijn. Op deze manier adviseert VluchtelingenWerk Nederland burgers op welke partij ze kunnen stemmen wanneer ze een vluchtelingvriendelijk Nederland belangrijk vinden. Een stemwijzer die gebruik maakt van stellingen zou wel een goede bewustwording zijn geweest om mensen te laten nadenken over de vraag hoe vluchtelingvriendelijk zij zelf zijn. Een andere kanttekening is dat de kleine partijen niet zijn meegenomen in deze stemwijzer.

De verkiezingscampagne is ontwikkeld door communicatiebureau WWAV. “‘Immigratie & Integratie’ behoort tot de belangrijkste vier verkiezingsthema’s. Mensen beseffen dat dit thema mede de toekomst van Nederland bepaalt. Zij willen hierover graag hun eigen dromen delen. Met onze campagne ‘In welk land wil jij wonen?’ kan iedereen daar nu ook zelf invulling aan geven”, zegt conceptontwikkelaar Martijn de Groot van WWAV. Anderhalve week na lancering was de stemwijzer al 15.000 keer bekeken.

Bron: VluchtelingenWerk Nederland

65,3 miljoen vluchtelingen

Onderzoek van UNHCR wijst uit dat er wereldwijd 65,3 miljoen vluchtelingen zijn, waarvan slechts 6% wordt opgevangen in Europa. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zaten op 28 februari 2017 in totaal 25.203 mensen in de Nederlandse opvang. Dat is minder dan de helft in vergelijking tot 2015, volgens de Sociaal-Economische Raad (SER). De meeste asielzoekers zijn afkomstig uit Syrië.

Nederlanders kunnen zich over het thema ‘Immigratie & Integratie’ uitspreken door posters als ‘Ik stem gastvrij’ of ‘Ik stem voor vertrouwen’ op hun voordeur te hangen. Op deze manier hebben zij de mogelijkheid te bepalen welke boodschap zij het belangrijkst vinden en dat uit te dragen, of dat nu een land van vertrouwen is of een vluchtelingvriendelijk land. In wat voor land wil jij wonen?

 

Hoofdfoto: jamboo7809 / Pixabay
https://pixabay.com/nl/vluchteling-gelukkig-groep-cohesie-1244692/

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons