Wat je zelf kunt doen voor biodiversiteit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Elke dag kun je wel iets doen om in je directe omgeving biodiversiteit te stimuleren. Vaak help je de biodiversiteit door juist iets te laten. Iets dat indirect ergens anders schade veroorzaakt, zonder dat je erbij stilstaat.

thermostaat lager 02-06Tuinieren
Een actieve, positieve bijdrage aan biodiversiteit is te leveren door in de tuin met een aantal zaken rekening te houden. Met het plaatsen van bepaalde planten zijn de bijen én de biodiversiteit gebaat. Richard van Galen, medewerker van de Stichting Natuur en Milieu: “Het gaat niet zo goed met de bijen. Bijen maken niet alleen honing, ze zijn ook onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en gewassen.”

Hans van Dijk van Milieu Centraal adviseert een ‘levende tuin’: “geef de tuin windbeschutting, veel struiken en niet te veel stenen. Dat maakt de tuin prettig en veilig voor vogels en insecten. Ook een lijsterbes en een vogelbadje in de tuin zijn erg nuttig voor de dieren.”

gorilla01-11Indirecte schade
Veel tips om de biodiversiteit te bevorderen, komen neer op het goed stilstaan bij wat je koopt en niet koopt. Koop bijvoorbeeld minder vlees als je boodschappen doet. En heb je echt elk jaar een nieuw mobieltje nodig? Ook de vakantie is een aandachtpunt voor behoud van biodiversiteit. Zo kun je in plaats van schadelijke allergene chemische uv-filters minerale zonnebrandcrème gebruiken. Neem uiteraard ook geen schadelijke souvenirs mee uit het buitenland, zoals koraal- en ivoorproducten.

Zo zijn er nog legio tips in de publicatie te vinden. Meestal komen ze neer op even stilstaan bij de gevolgen van ons eigen consumeergedrag.
 

Tips voor bewuster consumeren

Koop milieuvriendelijke kleren
Er komt steeds meer kleding op de markt uit biologische grondstoffen, zoals biokatoen. Deze zijn geteeld zonder chemische meststoffen en pesticiden.

Koop geen toestellen op batterijen
Batterijen bevatten zware metalen, zoals cadmium, kwik en lood. Ondanks het inzamelen van oude batterijen, komen er toch nog veel terecht op de vuilnisbelt en de metalen uiteindelijk in het grondwater.

Verwijder geurtjes op natuurlijke wijze
Gebruik geen industriële luchtverfrissers zoals wierook, spuitbussen en parfumkaarsen. Zowel tijdens gebruik als fabricage vervuilen deze het milieu. Je kunt net zo goed de lucht verfrissen door en schaaltje met azijn en citrusschillen neer te zetten.

Kies voor biocosmetica
De meeste cosmetica zijn niet biologisch afbreekbaar en zijn dus schadelijk voor de biodiversiteit. Vooral via het afvalwater ontstaat veel schade. Gebruik daarom natuurzeep, parfumeer je bad met druppels lavendelolie en reinig je huid met kamille- of korenbloem’thee’.

Koop niet zomaar een gouden sieraad
Goudwassen, met kwik en cyanide, zorgt voor giftige stoffen in het milieu. Daarnaast veroorzaken de goudzoekers voor ontbossing, erosie en water-, lucht- en bodemvervuiling.

balkon moestuin250pwCCflickr
Balkonmoestuin, met tomaat en pepers.
(cc) Sint Smeding

Tips voor in de tuin

Geen tuin? Leg op je balkon een minimoestuin aan
Ook als je geen tuin hebt kun je bijdragen aan biodiversiteit. Je kunt met diepe bakken zelf prei, peentjes, spruitjes en broccoli kweken.

Lok bestuivende insecten naar je tuin
In de tuin kun je appelbomen, braamstruiken, meidoorn, heide, munt en netels laten groeien. Deze bieden bestuivende insecten kost en inwoning. Maak daarbij ook schuilplaatsen voor vlinders, hommels en bijen.

Vang regenwater op voor de tuin
Vang regenwater op in put, ton of emmer. Dit water is ideaal voor het begieten van de planten of het vullen van de vijver. Je kunt met water zelfs de was doen of de vloer schoonmaken.

Laat wat brandnetels staan
Met brandnetelgier kun je de tuin bemesten en ongedierte bestrijden. Je kunt ze ook prima gebruiken in soep, hartig gebak en in een omelet. Je trekt er ook vlinders en rupsen mee naar de tuin.

Gebruik dode bladeren uit de tuin
Bewaar een deel van dode bladeren op een droge, windstille plaats. Zo heb je altijd genoeg droog compostmateriaal. Daarnaast is het een ideale overwinterplek voor egels woelmuizen en padden.

Bron: 366 tips voor biodiversiteit

 

Lezersactie: OneWorld verloot twee exemplaren van het boekje ‘366 tips voor de biodiversiteit’. Stuur vóór 26 maart 2010  een mail naar info @ globalvillagemedia.nl o.v.v. 366 tips, met in het bericht je naam en postadres. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

N.B. Lezers in België kunnen een gratis exemplaar aanvragen via deze link.

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons