Achtergrond

Was Jan-Hendrik maar een Turk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geen geld had ie meer, de 19-jarige Ismail uit Zaandam, en sinds een paar maanden was zijn telefoon afgesloten. De arme jongen. Als hij zijn vlogs nou extra spannend maakte, zouden de advertentie-inkomsten stijgen en kon hij misschien een keer nieuwe Nike Air Max kopen. De vervelende Poelenburgse straatschoffies wilden hem daar wel bij assisteren. Erg dankbaar was hij dan ook dat er een heel mediacircus voor hem werd opgetuigd. Nou kon hij wel drie paar nieuwe schoenen kopen, en misschien zelfs een nieuw mobieltje! Dankzij Pauw & consorten. En wat een voorbeeld is hij voor de straatschoffies. Onbeschoft en beroemd.

Ik moest denken aan het dorpje waar ik zelf vandaan kom. Daar gingen de jongens regelmatig op de vuist

Jan-Hendrik die elk jaar met zijn clubje studentenballen zijn best doet om net zo beroemd te worden, is het ook dit jaar weer niet gelukt. En ze hebben nog wel voor zoveel overlast gezorgd in het centrum van Amsterdam. Lallen tot de vogels erbij neervallen, fietsen onder pissen, verkeersborden ‘confisqueren’. Maar Rutte had het nooit over hem.

Ondertussen spreken clubjes deftige mensen over ‘etnische spanningen’. Ik was ook bij zo’n clubje deze week. Het ging onder andere over ‘etnische rellen’. Een vrouw in het publiek stak haar vinger op – gelukkig. “Maar hoe zit het dan met hooligans, of Project X in Haren?” Ik moest denken aan het kleine dorpje waar ik vandaan kom. Daar gingen de jongens uit mijn dorp regelmatig op de vuist met jongens uit het buurdorp. Heftig dat het eraan toeging!

Niks etnisch. Het is een stel rotjongens dat keihard moet worden aangepakt. Maar misschien is het handig eerst eens te kijken wat erachter zit. En vaak zijn dat andere dingen, als armoede, verwaarlozing of gewoonweg verveling en sensatie zoeken.

Was Jan-Hendrik maar een Turk.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons