Naar schatting leven er nog 39 indiaanse gemeenschappen in het Amazonegebied die nog niet eerder contact hebben gehad met de buitenwereld. Om deze geïsoleerde stammen op te sporen zet de Braziliaanse regering vliegtuigen in die normaal gesproken worden gebruikt om bosbranden te voorkomen. De vliegtuigjes zijn uitgerust met infraroodsensoren die behalve vuur ook lichaamswarmte kunnen ontdekken. Het is niet de bedoeling om contact te leggen met de geïsoleerd levende indianen. De autoriteiten hopen dat als zij de verblijfplaats van deze mensen weten dat ze hen dan kunnen beschermen tegen onwelkome contacten met goudzoekers en eigenaars van ranches die hun grondbezit willen uitbreiden.
Pijlen afvuren
Een landelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van inheemse bevolkingsgroepen staat achter het plan van de overheid omdat met deze methode de stammen geen last zullen ondervinden van de zoektocht. De met sensoren uitgeruste vliegtuigen, vliegen zo hoog dat de indianen niet door zullen hebben dat ze in de gaten worden gehouden. Eerder verstoorde een klein vliegtuigje wel het leven in een kleine geïsoleerde inheemse gemeenschap. Op de foto’s van Survival International die in mei de hele wereld overgingen, is te zien hoe de verstoorde indianen pijlen afvuren op het vliegtuigje dat boven hun hoofd ronkt.
Na jaren met het dilemma te hebben geworsteld van wel of geen contact zoeken, staat de Braziliaanse regering nu op het standpunt dat het beter is om geen contact te zoeken maar wel een onzichtbare vinger aan de pols te houden. In het verleden hebben contacten van geïsoleerd levende stammen met de buitenwereld voor veel ellende gezorgd. Nieuwe ziektes zoals griep hebben hele gemeenschappen uitgeroeid.
Als eerste zal de regio Mato Grosso worden uitgekamd. Deze regio loopt het meest gevaar om ten prooi te vallen aan houtkappers en grote sojatelers.