Warmer klimaat lokt ziekteverwekkers naar Europa

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Culicoides imicola is een kleine mug die normaal alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara voorkomt. De mug kan door zijn beet diverse virussen overbrengen, zoals Afrikaanse paardenpest of blauwtong, een ziekte die zowel runderen, schapen als geiten treft.

Blauwtong
Het Belgische Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen signaleerde op 19 augustus enkele gevallen van blauwtong, kort nadat het Nederlandse ministerie van Landbouw alarm had geslagen. De ziekte dook kort daarna ook op in Duitsland, in de buurt van Aken, en in Frankrijk in de Ardennen.

Schapen1De betrokken landen namen daarop enkele elementaire veiligheidsmaatregelen, waaronder de verplichting om veetransporten met een insectendodend middel te behandelen en een verbod om herkauwers uit een risicogebied te vervoeren naar een zone buiten het besmettingsgebied, zonder toestemming van het land in kwestie. Die maatregelen werden in België na een korte winterpauze eind maart weer ingevoerd.

Zacht weer
"We hadden eigenlijk gehoopt dat de winter komaf zou maken met de mug en met het virus", zegt Heinz Mehlhorn, directeur van het Instituut voor Parasitologie en Zoologie aan de Universiteit van Dusseldorf. "Het zachte weer heeft er echter voor gezorgd dat de mug en het virus ook dit jaar een probleem zullen blijven." 80 procent van de dieren die besmet raakte met blauwtong, overleed aan de ziekte.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons