Achtergrond

War Child

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Helaas, je maakt een grotere kans om Marco Borsato tegen te komen op Ibiza, dan bij de koffieautomaat in het hoofdkantoor van War Child vlakbij het Sarphatipark in Amsterdam. Desalniettemin droomde Marieke Leeuwenburgh er altijd al van om hier te werken.

De receptie en het trappenhuis van de voormalige kerk hangen vol met waarde cheques van ‘friends’ van War Child (donateurs) en foto’s van Afrikaanse kinderen, eigen werknemers en donateurs. De meest recente foto is van de voorjaarsactie met Radio 538 een week eerder.   

Leeuwenburgh, HR Advisor bij War Child, vertelt dat deze actie meer dan 7000 nieuwe ‘friends’ en bijna 900.000 euro heeft opgeleverd. “Om precies te zijn”, voegt ze toe, “kunnen wij met dit bedrag 72.984 kinderen bereiken met onze educatieprogramma’s.” Via een wirwar van trappetjes en werkplekken komen we in een kleine vergaderruimte waar ze uitlegt hoe het is om bij War Child te werken.

Hoe ben jij hier terecht gekomen?
“Van jongs af aan wilde ik al bij een hulporganisatie werken en het liefst bij War Child. Het leek mij altijd al een hele hippe en dynamische organisatie. Ik heb Culturele Maatschappelijke Vorming gestudeerd met daarna een master Sociologie. Daarbinnen heb ik veel vakken gericht op arbeid en beleid gedaan. Tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie werkte ik als vrijwilligster voor War Child op de afdeling Human Resources. Ik was heel blij toen er een baan als HR Advisor vrijkwam en ik kon blijven.” 

En zijn je collega’s zo hip en dynamisch als gedacht?
“In ieder geval enthousiast en betrokken. De gemiddelde leeftijd is 37. Volgens mij is dat vrij jong in vergelijking met andere hulporganisaties. Het verschilt wel: de mensen in het veld zijn iets ouder dan die op kantoor. Verder werken er in het veld ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Terwijl op kantoor meer dan 65 procent vrouw is. Het opleidingsniveau van de meeste medewerkers is HBO/WO, maar er zijn natuurlijk ook MBO-functies. Naast de betaalde functies hebben we ook veel vrijwilligers en lopen er continu zo’n tien studenten stage bij War Child.” 

Zien jullie elkaar ook buiten werktijd?
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”file_styles_square_thumbnail”,”fid”:”14525″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”height”:”180″,”id”:”1″,”style”:”width: 150px; height: 150px; float: right;”,”width”:”180″}}]]“Ja, je moet maar eens langskomen tijdens onze vrijdagmiddag –rainbow- borrels in de kroeg hier tegenover. En vergeet niet ons jaarlijkse uitje. Vorig jaar hebben we in het Vondelpark filmpjes gemaakt voor  de mensen in het veld, de actievoerders, de donateurs en de bedrijven die ons sponsoren.  Daarna hebben we heerlijk buiten gegeten met een bandje erbij. Erg leuk, en alles betaald door bedrijven die ons sponsoren,  zoals bij alles wat we doen. Bij zo’n actie als vorige week met Radio 538 worden honderden hotelkamers gratis beschikbaar gesteld. Stroom, internet en ook de catering wordt een week lang gesponsord door gemeentes en bedrijven. Daar betalen onze donateurs geen cent aan mee.”

Alles duurzaam?
“Natuurlijk. Duurzaamheid troef. Veel biologische producten bij de lunch, we scheiden ons afval en we beperken het gebruik van verwarming en licht.  Iedereen die van buiten Amsterdam komt, krijgt een trajectkaart voor het openbaar vervoer, dus niemand komt met de auto. We hebben drie gesponsorde auto’s voor het vervoer van promotiemateriaal.”

Tot slot, verdient het goed?
“Ik kan zeggen dat de lagere functies bij War Child aardig marktconform zijn. Hoe hoger de functies, hoe verder het salaris af komt te liggen van het marktconforme niveau. Een directeursfunctie hier zit ruim onder de Balkenendenorm. Bij ons vind je geen topsalarissen.”

Lezersvragen
Lisa: Hoe zou de wereld eruit zien zonder War Child?
“War Child bereikt bijna een miljoen kinderen direct of indirect (via lokale organisaties). Onze programma’s  richten zich op onderwijs, bescherming van de rechten van kinderen en psychosociale hulp. Hiermee stelt War Child de kinderen in staat om hun eigen toekomst vorm te geven. En zij zijn natuurlijk de toekomst van de wereld.” 

Daphne: Ik ben wel benieuwd welke functies ze hebben bij War Child! Ik ben op zoek naar een baan bij een ontwikkelingsorganisatie..​..
“Ik raad Daphne aan om op onze website te kijken voor vacatures en daarnaast kan ze zich aanmelden voor de vacaturemails, dan ontvangt ze regelmatig een update met de meest recente vacatures.”

Hidde: Wanneer nemen jullie afscheid van Marco Borsato?
“Nog lang niet! Hij is echt een fantastische ambassadeur voor War Child. Toen ik hem vorige week op het podium zag bij de actie met Radio 538, toen dacht ik weer: ‘Wat doe je dat toch goed.’ Die inzet en alles belangeloos, daar is War Child echt heel blij mee. Als het aan mij ligt, blijft hij!”   

Voor meer informatie over War Child: www.warchild.nl
Voor meer informatie over de actie met Radio 538: www.538voorwarchild.nl
Voor vacatures: recruitment@warchild.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons