Waar rook is, is vuur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld wijst je de weg in het woud van keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: een tuinfakkel die CO₂-neutraal brandt.

Fabrikant: Fire-Up
Prijs: Vanaf €4,99
Oordeel: 2

Claim
De Zweedse fakkel is een ware trend in de Nederlandse tuinen. Het ingezaagde stammetje is brandhout en vuurkorf ineen. Simpel in gebruik en met een noeste uitstraling. Die van FireUp komt nu met een nieuwe claim: ‘brandt CO₂-neutraal’.

Analyse
Heb je hout wel eens CO₂-neutraal verbrand? Ik niet in ieder geval. Bij mij komt er altijd CO₂ vrij. Bij navraag komt de aap uit de mouw. FireUp bedoelt met ‘branden’ ook de opname van CO₂ toen de fakkel nog een boom was. Een boom neemt tijdens zijn leven evenveel CO₂ op als daarna bij verbranding ervan vrijkomt. Dat heft elkaar dus op. Toch is dit selectief winkelen: de opname door de boom wordt wél meegenomen in de claim, maar de uitstoot van CO₂ tijdens bijvoorbeeld transport, productie en verpakking van de fakkel níet. Wat zien we als we verder kijken dan deze aparte definitie? Twee goede acties van FireUp. De fakkel is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen met het FSC-keurmerk. Ook de aanmaakblokjes die in de fakkel zitten om hem op gang te krijgen, zijn FSC gekeurd en geïmpregneerd met plantaardige olie in plaats van met paraffine of kerosine. Om welk type plantaardige olie het gaat, is alleen onduidelijk. Het FSC-keurmerk is prima, maar staat op de verpakking naast de CO₂-claim, dus op dat gebied voegt dat niets toe. En de aanmaakblokjes zijn niet anders dan de fakkel zelf: CO₂-neutraal branden doen ze alleen als je creatief bent met de definities in je rekensom.

Oordeel
Het FSC-keurmerk en de plantaardige olie van FireUp zijn twee punten waard. Maar de gekke CO₂-claim gaat in rook op.

Juni 2013

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons