Achtergrond

Waar moet ik op letten als bewuste kledingconsument?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar koop ik nu mooie eerlijke kleding zonder al te diep in de buidel te tasten? Cécile Scheele, oprichtster van het  duurzame mode- en lifestyle agentuur Goodbrandz en tevens initiatiefneemster van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW), zegt hier het antwoord wel op te weten. Na de oprichting van haar eigen duurzame modelabel B-FRNK begon ze in 2011 met een modeagentschap. “Ik merkte dat winkeliers nauwelijks wisten wat duurzame mode inhield. Ik wilde hier verandering in brengen door opzoek gegaan naar eco-vriendelijke merken en deze voor te stellen aan retailers. Inmiddels vertegenwoordigen we bij Goobrandz vijftien duurzame labels die te koop zijn circa 400 boetieks, modehuizen en lifestylewinkels in de Benelux.”

Waar zijn de shows?
Maar zo eenvoudig als het nu klinkt, ging het in de praktijk allerminst. “Zes jaar geleden zaten winkeliers echt niet te wachten op ‘groene mode’. Verduurzamen vonden ze maar eng.” Scheele ziet in dat er niet alleen aan de kant van de retailers wat moet veranderen, maar juist ook aan de vraagkant. “In 2014 begonnen we onze eerste campagne genaamd de Dutch Sustainable Fashion Week. Tachtig ondernemers kregen van ons een promotiepakket waarmee ze duurzame kleding in hun winkel extra zichtbaar konden maken.” Hoewel er enthousiast wordt gereageerd op de campagne,  krijgt het niet de (media)aandacht waarop gehoopt en blijft het de vraag: waar zijn de modeshows? Scheele: “Dat laatste mocht het jaar daarna natuurlijk niet ontbreken.”

'Concurrentie is moordend'
En dus opende de DSFW vorig jaar met een grote show. Kleding gemaakt van gerecyclede petflessen en biologisch katoen sierden de catwalk. Het aantal deelnemende winkels liep daarnaast op van 80 naar 150. “De afgelopen jaren zie je dat er zowel aan de vraag- als aanbodkant sprake is van verandering. Vooral na de ramp met Rana Plaza in Bangladesh ontstond er een kentering. De generatie die nu opgroeit is daardoor veel meer bezig met duurzaamheid.” Desalniettemin groeit de vraag naar verantwoorde kleding gestaag. “Nederland is nu eenmaal een prijsgevoelig land. Veel merken zijn daarnaast terughoudend in het verduurzamen van hun productie, omdat de concurrentie moordend is en de waarde van kleding in de ogen van consumenten door de komst van Fast Fashion enorm gedevalueerd is. En nog steeds hoor je vaak het argument: ik weet niet waar ik duurzame kleding kan kopen of waar ik het aan kan herkennen.”

Alle reden dus om ook dit jaar, voor de derde keer op rij, de DSFW te organiseren. En dit keer is het evenement nog verder uitgebreid. Niet alleen hebben zich ruim 400 winkels aangemeld om tijdens deze week aandacht te vragen voor verantwoord geproduceerde kleding, maar ook worden er van 7 tot 16 oktober verspreid door het hele land – van Groningen tot Rotterdam – evenementen georganiseerd rondom het thema ‘duurzame mode’. Dus om terug te komen op de vraag: waar koop ik nu mooie, eerlijke kleding? “Gedurende deze week kom je het te weten.”

Op de website van de Dutch Sustianable Fashion Week kun je het hele evenementenprogramma zien en kun je je aanmelden voor de events. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons