Nederland kent al zestien fair trade gemeenten, maar nu kunnen ook scholen die titel voeren. Nadat eind maart de Hanzehogeschool in Groningen werd uitgeroepen tot de eerste fair trade onderwijsinstelling in het hoger onderwijs, mag sinds kort de Vrije Universiteit in Amsterdam zich de eerste fair trade universiteit in Nederland noemen. Deze titel is onderdeel van een campagne van de Vereniging van Wereldwinkels die vraag en aanbod van fair trade producten in Nederland wil vergroten.
Fairtrade bananen (cc) |
“We waren al heel veel bezig met fair trade”, vertelt Daan Brüggemann van de Studentenraad van de VU. “Er is een wereldwinkel op de VU, onze koffie en thee waren al fair trade, er waren verschillende studentenverenigingen die zich hiermee bezighielden en we hadden een werkgroep ‘verantwoord cateren’. Voor de meeste studenten was dit niet zichtbaar, maar door de fair trade titel krijgen deze initiatieven extra aandacht.”
Veel is er dan ook niet veranderd op de universiteit: de cateraar is hetzelfde gebleven en koffie en thee smaken zoals ze al deden. “Het enige wat anders is, is dat er nu fair trade beleg te koop is in de kantine,” aldus Brüggemann.
Even duur
In de supermarkt zijn biologische en fair trade producten vaak duurder, maar niet op de VU: “Voor studenten is het erg belangrijk dat producten niet duurder worden. Ze vinden fair trade wel leuk en aardig, maar zodra ze er meer voor moeten betalen kopen ze iets anders”, vertelt Brüggemann. Cateraar Eurest was gelukkig niet de beroerdste en besloot om het prijsverschil zelf te betalen. “Voor hun zit er ook een voordeel aan het concept, want het is goed voor hun reputatie”, voegt hij toe.
Criteria Wil jij voor jouw school ook de fair trade titel binnenslepen? Aan deze vier criteria moet je opleiding voldoen: – Er is een werkgroep opgesteld die initiatieven neemt om de titel te behalen – In de kantine zijn verschillende fair trade producten te koop – Er is communicatie over fair trade. Mensen moeten op de hoogte worden gesteld van de campagne – Er worden acties uitgevoerd om fair trade onder de aandacht te brengen. |
ControleOm de VU fair trade te houden zijn er aanbestedingsregels opgesteld waaraan organisaties moeten voldoen als ze in zee willen gaan met de universiteit. Ze moeten ook fair trade zijn, of fair trade producten verkopen. De Vereniging van Wereldwinkels voert daarnaast steekproefsgewijs controles uit om te zien of de universiteit nog voldoet aan de criteria. Wanneer de titel is binnengehaald betekent dit namelijk niet dat men zich altijd fair trade mag noemen. “Elke drie jaar moet de titel opnieuw worden aangevraagd”, aldus Sanne van den Heuvel van de Vereniging van Wereldwinkels.
Maatschappelijk betrokken
Voor hogescholen en universiteiten met dezelfde ambitie als de VU heeft Brüggemann nog een tip: “Flyeren en posters ophangen helpen niet, je moet het bestuur overtuigen.” In het geval van de VU hadden ze geluk dat het bestuur van de universiteit het marketingconcept ‘VU is verder kijken’ al had opgesteld. Hierin typeren ze zich als een universiteit die maatschappelijk betrokken is. Brüggeman overtuigde hen door te zeggen dat als ze ook echt betrokken zijn, ze het fair trade concept niet konden laten liggen.
Foto boven: Fairtrade kaneel (cc)