VS geven Pakistan 100 miljoen voor beveiliging kernarsenaal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Verenigde Staten blijken al zes jaar lang in het diepste geheim eKerncentralesen beveiligingsprogramma voor het Pakistaanse kernwapenarsenaal te hebben, waaraan zeker 100 miljoen dollar (68 miljoen euro) is uitgegeven. Die onthulling deed The New York Times gisteren. De Amerikaanse krant baseert zich op regeringsfunctionarissen.

Het programma bestond uit verschillende onderdelen, schrijft het blad. Washington stuurde allerhande materieel naar Pakistan, zoals nachtkijkers, helikopters en detectie-apparatuur om zijn laboratoria en kernkoppen te beveiligen. Ook kreeg Pakistaans personeel opleidingen in de VS. Het geld dat nodig was voor het beveiligingsprogramma werd verborgen in allerlei posten op de nationale begroting.

NY Times op de hoogte
Pikant detail is dat The New York Times al drie jaar op de hoogte is van het geheime programma, maar de publicatie van een verhaal erover heeft opgeschort op verzoek van het Witte Huis. Volgens de regering-Bush zou publicatie de pogingen om de kernwapens te beveiligen kunnen torpederen. De krant besloot toch te publiceren omdat er details uitlekten in andere media.

De Verenigde StaPakistaanse kinderenten zijn al jaren bezorgd dat Pakistaanse kernwapens in handen zullen vallen van moslimextremisten of van Al-Kaida-terroristen. Washington is bang dat dit gebeurt als de huidige regering van bondgenoot president Pervez Musharraf ten val komt. Nu die regering in een steeds ernstiger crisis verzeild is geraakt, is in Washington de discussie opgelaaid of de VS wel genoeg hebben gedaan om die kernwapens te beveiligen.

'Strategische bezittingen veilig'
Generaal Musharraf waarschuwde hier zaterdag zelf ook voor. Hij zei dat het land veilig is zolang de militairen aan de macht zijn. "Zolang het leger er is, zal er niets gebeuren met de strategische bezittingen", zei Musharraf in een BBC-interview.

De Pakistaanse president kreeg zaterdag bezoek van de Amerikaanse onderminister voor buitenlandse zaken John Negroponte. Die riep Musharraf op de onlangs afgekondigde noodtoestand op te heffen en de duizenden gevangen oppositieleden vrij te laten.

Lees verder bij Trouw 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons