Engelse 17-jarige gezicht van campagne tegen vrouwenbesnijdenis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Engeland is een 17-jarige studente het gezicht geworden van een campagne tegen vrouwenbesnijdenis. De uit Somalië afkomstige Fahma Mohamed woont al sinds haar zevende in Engeland en roept de minister van Onderwijs op actie te ondernemen om vrouwenbesnijdenis in Engeland te stoppen.

Mohamed wil dat de minister basis- en middelbare scholen aanschrijft om ze bewust te maken van de gevaren van vrouwenbesnijdenis. Ze wil dat leraren de juiste informatie hebben en worden opgeleid om vrouwenbesnijdenis bespreekbaar te maken.

“Als elke schooldirecteur de goede informatie heeft, kunnen we alle meisjes bereiken die risico lopen op besnijdenis, zei Mohamed tegen The Guardian. “We kunnen de families overtuigen hun dochters niet in het buitenland te laten besnijden en de meisjes helpen die risico lopen.”

Zomervakantie
Juist nu moet de overheid in actie te komen, stelt Mohamed, enkele maanden voordat de zomervakantie begint. In die periode – ook wel cutting season genoemd – nemen veel ouders hun dochters namelijk mee naar hun land van herkomst, waarna de meisjes besneden terugkomen. In Engeland is vrouwenbesnijdenis, net als in Nederland, verboden. Ook als het in het buitenland gedaan wordt.

In Engeland zijn naar schatting zo’n 66.000 vrouwen besneden; in Nederland zijn dat er ongeveer 28.000. Het zijn meestal vrouwen afkomstig uit landen waar vrouwenbesnijdenis nog veel voorkomt, zoals in een groot deel van Afrika, het Midden Oosten en Aziatische landen. In sommige landen wordt 98 procent van de vrouwen besneden. Vrouwenbesnijdenis wordt gezien als een traditie om vrouwen kuis te houden tot het huwelijk.

Gevolgen
Vrouwenbesnijdenis kan lichamelijke en psychische gevolgen hebben. De 25-jarige Manika vertelde The Guardian over haar besnijdenis, die plaatsvond in Gambia toen ze acht was. Nu woont ze in Schotland. "Het doet echt veel pijn. Het is alsof je met een mes in iemands vlees snijdt", vertelde ze. Door de lichamelijke gevolgen van de besnijdenis, is ze nu bang om seks te hebben. "Het is alsof je iemand je leven afneemt. Alsof je een pistool pakt en iemand doodschiet. Zo voelt het voor mij."

Volgens Engelse deskundigen vindt de besnijdenis echter niet alleen in het buitenland, maar ook in Engeland zelf plaats. Families zouden gezamenlijk een besnijder naar Engeland halen om zo vliegkosten te besparen. Tijdens zogenoemde cutting parties worden de meisjes besneden. Dit zou plaatsvinden in wijken waar een grote gemeenschap woont uit een land waar vrouwenbesnijdenis nog veel voorkomt.

200.000 handtekeningen
De 17-jarige zette een handtekeningenactie op touw die inmiddels bijna 200.000 keer getekend is. The Guardian steunt Mohamed in haar strijd om vrouwenbesnijdenis op de prioriteitenlijst te krijgen bij de overheid. De minister van Onderwijs heeft al toegezegd met de 17-jarige om de tafel te willen.

In onderstaand filmpje leggen besnijders uit waarom besnijdenis plaatsvindt.

 
Bron:
The Guardian

Beeld: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons