Naar schatting lopen jaarlijks zo’n 50 meisjes in Nederland het risico besneden te worden. Dat bleek uit onderzoek dat gisteren tijdens de tiende Zero Tolerance Day tegen Vrouwelijke Genitale Verminking gepresenteerd werd. Hoe kan het dat dit nog altijd gebeurt? ‘Het is een ideologie, je bent dan echt vrouw’, zegt een Somalische Groningse.
Toch is de sfeer opgetogen in het Kinderrechtenhuis in Leiden. De zaal zit tjokvol met vrouwen en een paar ‘verdwaalde’ mannen. Een multicultureel gezelschap met één doel: het uitbannen van vrouwenbesnijdenis.
28.000 Nederlandse vrouwen besneden
Van de 70.000 in Nederland geregistreerde vrouwen uit ‘risicolanden’ zijn ongeveer 28.000 vrouwen besneden. Het aantal meisjes dat risico loopt besneden te worden, lijkt afgenomen te zijn. ‘Moeders weten dat er in Nederland zware straffen staan op het besnijden van meisjes, daarom doen ze het niet. Maar diep in hart willen veel vrouwen het wel’, legt onderzoekster Marja Exterkate uit.
Bruidsschat
Die wil, diep van binnen, komt voort uit beweegredenen die per regio verschillen. In bijna alle gebieden wordt vrouwenbesnijdenis als initiatierite gezien, waarbij het meisje een zuivere volwassen vrouw wordt. In Somalië, waar ruim negentig procent van de vrouwen de zwaarste vorm van besnijdenis heeft ondergaan, wordt het daarnaast gezien als religieuze daad. Veel mensen geloven dat de Koran het hen voorschrijft. In de Koran staat echter niets beschreven over vrouwenbesnijdenis. In de Hadith, waarin uitspraken van Mohammed staan, wordt het overigens wel op verschillende plekken genoemd.
En dan is er voor families in sommige gebieden nog een groot economisch belang aan verbonden. Daar geldt namelijk plat gezegd: hoe kleiner het gat, hoe groter de schat. Mannen zijn bereid om een hogere bruidsschat te betalen voor vrouwen die na de besnijdenis ‘goed dichtgenaaid’ zijn.
Man tot man
Hoe ‘verdwaald’ die paar mannen in de zaal zijn, is dus nog de vraag. Want moeten niet juist die mannen betrokken worden bij de strijd tegen vrouwenbesnijdenis? Het is immers ook die man waarvoor vrouwen hun edele delen laten wegsnijden. Muhsen van de jongerengroep No Game vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Het is een probleem dat vrouwen én mannen aangaat en als man kan ik er met andere mannen over praten’, zegt de in Somalië geboren Muhsen. Samen met andere jongeren geeft hij vanuit Pharos in workshops over vrouwelijke genitale verminking in voornamelijk Internationale Schakelklassen. In aparte workshops voor jongens en meisjes wordt het gesprek aangegaan. Marjolein heeft onlangs haar eerste workshop gegeven: ‘Drie Somalische zussen stelden allemaal vragen als: hoe ziet een onbesneden vagina eruit? Ik was heel verbaasd over hun openheid.’
Muhsens moeder is heel trots op haar zoon. Zijn tante snapt niet waarom hij zich met die vrouwenzaken bezighoudt. En Muhsen zelf? Hij is overtuigd van zijn missie: ‘Toen ik klein was kwam ik erachter dat mannen besneden werden. Pas veel later hoorde ik dat dat ook met vrouwen gebeurt. Ik vroeg me toen af hoe dat kon, want zij hebben helemaal geen extra huid. Even googlen later wist ik genoeg: hier moet ik wat aan doen.’
Download hier het onderzoeksrapport Vrouwelijke Genitale Verminking in Nederland
Foto (cc)
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand