Vrouwenbesnijdenis, een traditie die moet stoppen – deel 4

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aflevering 4: Veranderende tradities in Benin
Binnen een jaar is het aantal besnijdenissen in Benin meer dan gehalveerd: van 17% naar 7% (zie: illustratie). De programma's die hebben bijgedragen aan de afname van het probleem doen dit door informatie te delen met de gemeenschappen waarin besnijdenis voorkomt. Daarnaast geven ze ook voorlichting aan de besnijders (de personen die een besnijdenis uitvoeren) en regionale chiefs (leider van een gemeenschap). “Bijgestaan door veldwerkers spreken de besnijders met de dorpsgemeenschappen. In die gesprekken benadrukken ze hoe schadelijk het besnijden is en vertellen ze de inwoners dat ze zelf nooit meer een besnijdenis zullen uitvoeren”, legt Detmar Hönle, adjunct-directeur van de Duitse NGO (I)NTACT, uit. Bovendien krijgt iedere besnijder een micro-krediet aangeboden van de organisatie, zodat ze de mogelijkheid hebben een ander beroep te gaan beoefenen.

 Iedere besnijder krijgt een micro-krediet aangeboden van de organisatie, zodat ze een ander beroep kunnen gaan beoefenen.

 

Officiële regelgeving tegen besnijdenis Female Genital Mutilation
Benin heeft sinds 2003 wetten die FGM verbieden. Hönle vertelt dat ze met hulp van de wet de beoefenaars van de praktijken en traditionele chiefs duidelijk proberen te maken dat ze moeten stoppen met besnijden. Deze wetgeving wordt zelden toegepast, omdat er een tekort is aan politiepersoneel. Bovendien zijn gemeenschappen en politieagenten bang om de autoritaire chiefs tegen te spreken.

Het uitvoeren van de wetten heeft helaas ook weer nadelen. “In Burkina Faso, Ghana of Senegal wordt besnijdenis alleen nog in het geheim uitgevoerd, waardoor het probleem veel moeilijker te traceren is”, vertelt Hönle.

Volgende week in deel 5 gaat OneWorld Love dieper in op de gevolgen van besnijdenis in Kenia.

Vertaling: Paul Van de Calseijde

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons