Voormalig leider Mozambique wint 5 miljoen dollar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Chissano, geëerd voor zijn rol als vredesstichter in Mozambique, werd al als grootste kanshebber gezien voor de prijs. Zie ook het achtergrondartikel hierover.
 
Prijs voor een toekomstdroom
 
De prijs bedraagt 5 miljoen dollar en wordt verspreid over 10 jaar uitbetaald. Daarna krijgt Chissano nog eens 200.000 dollar per jaar. Mo Ibrahim, miljonair dankzij zaken in de mobiele telefonie, schrijft de prijs uit omdat hij hoopt dat het de prestaties van Afrikaanse leiders en regeringen verbetert.
 
De Sudanese zakenman hoopt ook dat het de onafhankelijkheid van Afrikaanse landen vergroot zodat er een dag komt dat de mensen van het continent niet meer hoeven te leven van hulp.
 
Jury Mo Ibrahimprijs
Foto: Jury Mo Ibrahim-prijs

Voorbeeldig leiderschap

 
Mozambique transformeerde onder Chissano’s 19 jaar durende bewind van land dat door een bloedige burgeroorlog werd geteisterd, naar een vreedzame samenleving.
Annan zat in het panel dat de winnaar koos. Verder bestond het panel uit de voormalige Ierse president Mary Robinson, de Finse president Martti Ahtisaari en het hoofd van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, Salim Ahmed Sali.
 
Verspeelde kans
 
Zij vergeleken de verdiensten van 13 voormalige Afrikaanse staathoofden, die in de afgelopen drie jaar allen de macht hadden overgedragen. Onder hen waren er minstens zes die door een staatsgreep aan de macht waren gekomen. Dat zou hen volgens een BBC-correspondent uitsluiten van de prijs.
 
 

 

Mo Ibrahim-prijs

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons