Achtergrond

Voor Nederland naar Sri-Lanka

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat houdt een wereldconferentie over de jeugd in?
“De World Conference on Youth is een conferentie die eens per vier jaar wordt georganiseerd en meer dan 750 jongeren bij elkaar brengt. Uit ieder VN-land komen twee jongeren en er is van een aantal landen een minister aanwezig. Vanuit Nederland gaat er iemand van de ambassade heen, Buitenlandse Zaken heeft geholpen bij de voorbereiding maar gaat dit keer zelf niet mee. De conferentie zal op 6 mei beginnen met een plenaire sessie waarbij 1500 mensen aanwezig zijn. Daarna wordt er meerdere dagen onderhandeld om tot overeenstemming te komen over een gezamenlijk document voor secretaris-generaal Ban Ki-Moon.”

Wat hopen jullie als VN-vertegenwoordigers in Sri Lanka te bereiken?
“We willen de stem van Nederlandse jongeren laten horen. Al anderhalf jaar heb ik veel contact met jongeren op basisscholen, middelbare scholen en vervolgopleidingen. Uit een enquête waarop jongeren uit zestien punten kunnen kiezen, weten we nu dat zij de toegang tot goed onderwijs en goede gezondheidszorg en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen het belangrijkst vinden. Twee miljoen jongeren wereldwijd hebben ‘m ingevuld. Dit zijn dus punten die wij sowieso meenemen naar Sri-Lanka.”

[[{“fid”:”26018″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]
 

Dit zijn mijn stemresultaten in vergelijking met de rest van de wereld. Ben je benieuwd naar die van jou? Laat jouw prioriteiten weten!

Wat is voor jou de grootste uitdaging op de conferentie?
“De grootste uitdaging is altijd de onderhandeling. Het is voor ons heel belangrijk dat we met alle jongeren op één lijn komen. Iedereen wil zijn eigen zegje doen en lobbyt voor zijn eigen standpunten. Als we niet tot overeenstemming komen, wordt het heel moeilijk om het verdere proces te beïnvloeden. Een krachtig slotdocument zal gebruikt worden door Ban Ki-Moon. Ik heb er vertrouwen in dat we tot zo’n tekst kunnen komen.”

Hoe doe je dat, jongeren uit allerlei landen op één lijn krijgen?
“Ik ben in februari naar New York geweest voor de Algemene Vergadering van de VN, en daar heb ik al een aantal mensen leren kennen. Verder heb ik zelf het vooroverleg georganiseerd. Dit betekent dat we een gezamenlijke Facebook-groep hebben en een Googledocument delen. Hierin kunnen we alvast de standpunten van anderen lezen en erop reageren. Afgelopen vrijdag hadden we al een online-afspraak met de Europese vertegenwoordigers. Ik organiseer ook samen met Ties Mouwen, de vertegenwoordiger uit Duitsland en de WFUNA (World Federation of United Nation Associations) een eigen event. Hierbij is het de bedoeling om ook mensen te laten deelnemen uit ontwikkelingslanden. We willen het aantal jongerenvertegenwoordigers verdubbelen.”

Wat ga je hierna doen?
“Ik ben VN-jongerenvertegenwoordiger voor twee jaar en  het laatste half jaar wil ik een fietstocht maken van Amsterdam naar Kaapstad. Het doel hiervan is om aandacht te vragen voor jongerenparticipatie in ontwikkelingslanden. Tijdens mijn reis wil ik iedere dag een verhaal van een jongere publiceren. Waarom ik dit op de fiets doe? Als ik op de fiets ga heb ik tijd om met iedereen te praten en de samenleving van dichtbij te zien. Met een auto of een bus is dit toch anders.”

Ben je benieuwd wat er verder gebeurt bij World Conference on Youth 2015? Blijf op de hoogte van de acties van Ties Mouwen en Jilt van Schayik via de website.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons