Voel je voor even een koe in een slachthuis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Virtual reality brillen staan er al langere tijd om bekend dat ze empathisch vermogen kunnen vergroten in bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis. Zo was het mogelijk om een kijkje te nemen in een vluchtelingenkamp. Maar kan een VR-project ook bijdragen aan een andere kijk op het milieu- en natuurbehoud?

Vrijwilliger Kara Platoni schrijft in een blog over het moment dat ze – als koe – te horen kreeg dat ze naar het slachthuis moest: ‘Ik had dit niet verwacht. Een golf van verdriet en horror ging door me heen bij het horen van het woord ‘slachthuis’. Het schuldgevoel en de verantwoordelijkheid dat ik voel over mijn ‘koe-avatar’ zijn opvallend sterk aanwezig, helemaal als je bedenkt dat ik nog maar een paar minuten in dit virtuele lijf zit. Het deel van mij dat een koe is loopt gehoorzaam richting het hek, maar het menselijke deel van mij wilde alleen maar dat ik zou stoppen met lopen. Ik ben geschokt.’ (vrij vertaald). 

De koe in mij loopt gehoorzaam richting het hek, het menselijke deel schreeuwt dat ik moet stoppen

The Guardian meldt dat de overweldigende ervaring van dit project ervoor zorgt dat deelnemers zich meer verbonden voelden met natuur en milieu dan anderen. De onderzoekers claimen niet dat het korte experiment onmiddellijk veranderingen teweegbrengt in gedrag, maar ze geloven wel dat het kan worden ingezet als een waardevol hulpmiddel bij het bevorderen van ecologisch bewustzijn. Onderzoeker Grace Ahn vertelt aan de Britse krant dat ze hoopvol is over de toekomst. Ze verwacht dat wanneer de experimenten langduriger zijn, bijvoorbeeld structureel op scholen, ze ‘effectiever’ worden en die verandering dus mogelijk wel kunnen voortbrengen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons