Achtergrond, Opinie

Voedselbewegingen, verlaat het living apart together model

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Woensdag 18 december vergadert de Tweede Kamer over de verduurzaming van ons voedsel. Anselm Iwundu, directeur van Fairfood, doet vandaag een oproep aan alle maatschappelijke organisaties die zich met voedsel bezig houden om het model van living apart togetherte verlaten en zich strategisch te organiseren tot een nationale beweging voor duurzaam en gezond voedsel.

Kerstmis staat voor de deur, een tijd die draait om voedsel en verbinding, hoe toepasselijk in deze context. De boodschap die ik wil meegeven is duidelijk: om voedselzekerheid voor alle mensen wereldwijd te bereiken, moet er echt iets drastisch veranderen in ons voedselsysteem.

Ver van mijn bed
Dit is al lang geen ‘ver van mijn bed show’ meer, ook in Europa hebben meer dan 40 miljoen mensen onvoldoende toegang tot voedsel en wereldwijd lijden bijna 1 miljard mensen honger. Daar komt nog bij dat we voldoende voedsel nodig zullen hebben om de groeiende bevolking te kunnen voeden. Dit vraagt om een combinatie van beschikbaarheid van en toegang tot voedzaam voedsel van goede kwaliteit.

Beschermen kwetsbare groepen
Maar dit vraagt ook om voedsel dat zó geproduceerd wordt dat de kleine boeren en de arbeiders in de productieketen van hun salaris kunnen rondkomen. Dat er geen kinderhanden nodig zijn om het te maken. Dat er geen pesticiden gebruikt worden die het milieu aantasten. Wereldwijd werken miljoenen mensen in de voedselindustrie. Veel van deze mensen zijn kwetsbaar en hebben dagelijks te maken met onder andere mensenrechtenschendingen, kinderarbeid, discriminatie en inkomenszekerheid. Voedselzekerheid betekent dat alle kwetsbare groepen beschermd worden.

Transparantie
Maar ook de consument is kwetsbaar. Recente voedselschandalen hebben het vertrouwen bij de consument geschaad. Consumenten hebben het recht op transparantie over het voedsel dat ze dagelijks kopen voor hun gezin. Want als ze niet meer kunnen vertrouwen wat er op het label staat, waar kunnen ze dan van op aan.

Sociale beweging
Dit is juist waarom ik vind dat er een sterke sociale beweging nodig is. Als voedselorganisaties apart blijven werken zullen zij slechts kleine veranderingen kunnen boeken. Gezamenlijk echter kunnen we voedselzekerheid op de politieke agenda zetten. Fairfood International neemt het initiatief daartoe.

Bundelen krachten
Terwijl de politiek de Agenda Verduurzaming Voedsel bespreekt, moeten Nederlandse maatschappelijke organisaties die zich met het thema voedsel bezig houden, gezamenlijk optrekken.

Ik ben een groot voorstander van het idee om samen met andere maatschappelijke organisaties, onze krachten te bundelen tot een zogenaamde nationale duurzame voedselbeweging. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de overheid een solide beleid formuleert met dito wetsvoorstellen en dat de private sector verantwoordelijk wordt gehouden om zich daaraan te houden.

Waakhond
Daarnaast kan zo’n nationale voedselzekerheid beweging fungeren als een waakhond van uitvoering en monitoring van het beleid. Met een aantal organisaties zijn we al in gesprek. Bij deze nodig ik alle overige maatschappelijke organisaties in Nederland die zich bezig houden met duurzaam voedsel uit voor een rondetafelgesprek. Wie neemt de uitnodiging aan?

Op 10 oktober 2013 was Anselm Iwundu, Directeur Fairfood International, een van de sprekers tijdens het rondetafelgesprek over Voedsel georganiseerd door de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons