Achtergrond

VN toont successen in nieuwste millenniumdoelenrapport

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Drie jaar voor de deadline van 2015 meldt de VN in haar jaarlijkse voortgangsrapport flinke winst op de millenniumdoelen. Het Millennium Development Goals Report 2012 dat de VN op 2 juli publiceerde ademt vertrouwen en optimisme uit. Drie targets zijn nu al gehaald. Zoals ‘halvering van de armoede’, het target onder millenniumdoel 1 en ‘halvering van het percentage mensen zonder toegang tot schoon water’ (onder millenniumdoel 7).

Ook het target ‘verbetering van de levens van 100 miljoen sloppenwijkbewoners’ onder millenniumdoel 7 is nu al gehaald dankzij verbeterde omstandigheden voor inmiddels zeker 200 miljoen mensen. Dat betekent overigens zeker niet dat het aantal sloppenwijkbewoners is gedaald, zoals te lezen was op NU.nl.

Millenniumdoel 3 lijkt op basis van de laatste cijfers in 2015 te worden gehaald aangezien de kloof tussen jongens en meisjes in het primair en het hoger onderwijs is verdwenen. In het voortgezet onderwijs is dat bijna het geval.

Millenniumdoel 6 laat eveneens een positief beeld zien. De verdere opmars van zowel malaria, tbc en hiv/aids lijkt tot staan te zijn gebracht. Als de winst van de laatste jaren kan worden volgehouden zullen ook deze targets in 2015 worden gehaald.

En hoewel nog niet op schema om gehaald te worden in 2015, hebben millenniumdoel 4 en millenniumdoel 5 (minder kinder- en moedersterfte) forse winst geboekt, meer dan eerder werd verwacht. Zo is de moedersterfte inmiddels vrijwel gehalveerd ten opzichte van 1990.

Maar het gaat zeker niet met alle doelen goed. Weliswaar is het percentage van de bevolking in de arme landen dat ondervoed is, gedaald van 20 procent in 1990 naar 15 procent in 2008 (target onder millenniumdoel 1). Maar bij een onveranderd tempo zal deze doelstelling van 10 procent niet worden gehaald in 2015. Ook ligt de halvering van het percentage mensen dat geen toegang heeft tot sanitaire voorzieningen (target onder millenniumdoel 7) nog niet op schema. En het target onder millenniumdoel 6 dat stelt dat er al in 2010 universele toegang tot de behandeling van hiv/aids moet zijn is niet gehaald.

Volgens de VN kunnen nog steeds alle millenniumdoelen in 2015 worden gehaald. Maar dan alleen als alle betrokken partijen zich aan de in 2000 gemaakte afspraken houden.

Ga voor uitgebreide voortgangsinformatie per doel naar www.millenniumdoelen.wordpress.com.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons