Achtergrond

VN pakt huurlingen aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Een werkgroep van de Verenigde Naties (VN) houdt zich bezig met een nieuwe regeling die de activiteiten van huurlingen aan banden moet leggen. In september wordt het voorstel gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad in Genève.

De regeling biedt de mogelijkheid om particuliere beveiligingsbedrijven te straffen voor onwettige activiteiten. Als het verdrag wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN, moeten alle 192 lidstaten zich eraan houden.

blackwater pistool
Een blackwaterpistool.
Foto: CC,
Chayak

Huurling
Amada Benavides, lid van de werkgroep, zegt dat een nieuwe conventie nodig is omdat de huidige definitie van ‘huurlingen’ niet van toepassing is op particuliere beveiligingsbedrijven en hun werknemers. Een huurling is gedefinieerd als een individu, terwijl de beveiligingsbedrijven wettige ondernemingen zijn.

Na drie jaar onderhandelingen en discussies ligt er nu een concept voor dat zich exclusief richt op particuliere bedrijven, zegt Benavides. Ze heeft geen exacte cijfers, maar er zijn ook VN-afdelingen die gebruikmaken van deze particuliere beveiligers, zegt zij.

Marteling
In de jaren negentig boden meer dan honderd nieuwe particuliere militaire bedrijven hun diensten aan aan regeringen, multinationals, humanitaire organisaties, ngo’s en de Verenigde Naties.

Volgens de laatste statistieken van het Amerikaanse ministerie van defensie zijn er nu meer particuliere beveiligers dan Amerikaanse militairen in Afghanistan: 107.292 ‘burgermilitairen’ tegenover 78.000 soldaten.

Particuliere bedrijven bieden verschillende diensten aan, waaronder het beschermen van personeel en militaire bases, het bemannen van checkpoints, training van politieagenten, advies op het gebied van veiligheid en militaire strategie, levering en onderhoud van wapens, verhoor van verdachten en gevangenen, inlichtingenactiviteiten en zelfs deelname aan gevechtsoperaties, zegt Benavides.

Klachten
Over de particuliere beveiligingsbedrijven kwamen honderden klachten binnen. Werknemers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en (seksuele) intimidatie, mishandeling, marteling en religieuze intolerantie. De klachten komen vooral uit Irak en Afghanistan.

Groeisector
In de particuliere beveiligingsindustrie ging in 1990 nog zo’n 33 miljard dollar om, in 2006 was dat cijfer al gestegen naar 100 miljard. Het bedrag zal naar verwachting in 2010 stijgen tot meer dan 200 miljard dollar. De bedrijven die in oorlogsgebieden opereren, zijn ArmorGroup International, Blackwater Security Consulting, Cyncorp International EOD Technology Inc., KBR, Kulak Construction Co., Prime Projects International, PWC Logistics, Global Risks Solutions, Mitchell Jessen and Associates, The Shw Group en Sallyport Global Services. Enkele van deze bedrijven zouden de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben geadviseerd over marteltechnieken. Ook zouden ze in tenminste één Latijns-Amerikaans land politieagenten getraind hebben in marteltechnieken.

Foto bovenaan: soldaat in Irak. Foto: CC, US Army

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons