‘VN-missie Darfur in gevaar door in gebreke blijven VS’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

darfur vluchtelingen
Vluchtelingen in Darfur.

Vorige week dinsdag stemde de Soedanese president Omar al-Bashir in met de komst van een 20.000 koppige vredesmacht. De diplomaten die maandenlang hemel en aarde hebben bewogen om deze deal te sluiten zijn ervan uitgegaan dat deze missie betaald zou worden uit het budget van de VN voor vredesmissies. Deze geldpot is echter aardig leeg.

 

Timothy Wirth, het hoofd van de United Nations Foundation, een organisatie die draagvlak voor de VN probeert te creëren, waarschuwde vorige week dat de Darfurmissie en andere vredesoperaties gevaar lopen doordat de Verenigde Staten achterlopen met het betalen van hun contributie aan de VN.

 

Geloofwaardigheid ondermijnt

 

De VN-rekening voor vredesmissies komt volgens Wirth op dit moment 500 miljoen dollar tekort door het in gebreke blijven van de VS. Dit tekort zou aan het eind van het jaar tot een miljard dollar kunnen oplopen, aldus de voormalig senator.

 

Deborah Derrick, de directeur van de Better World Campaign zegt in The Guardian dat de missie in Darfur hierdoor ernstig gevaar loopt. "Als je druk uitoefent op Soedan, maar de VS laten het vervolgens afweten dan ondermijnt dat de geloofwaardigheid van de operatie", zegt zij.

 

VN logo peacekeeping 2Petitie

 

Het in gebreke blijven van de Verenigde Staten bij het betalen van hun VN-contributie is een slepend probleem. In de VS wordt daarom momenteel onder de naam Price of Peace campagne gevoerd om het Congres te manen de Amerikaanse VN-schulden af te betalen. Inmiddels hebben 32.000 Amerikanen die petitie getekend.

 

Onlangs beloofde Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, nog dat zij van de betalingsachterstand een topprioriteit zou maken. Ze kon echter nog geen toezeggingen doen over wanneer het geld zou worden overgemaakt.

 

Lees hier het artikel uit The Guardian.

 

Price of Peace

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons