Column

Nemr vlogt voor zijn (Nederlandse) leven

De regering lijkt de mediastorm rondom het Kinderpardon te hebben overleefd zonder verdere concessies te doen. Nemr (9), een van de kinderen uit de documentaire Terug naar je eige land, houdt het vuur brandende door te blijven twitteren en vloggen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De #Boosheid van Tim Hofman lijkt te zijn uitgeraasd. Toegegeven, hij heeft z’n best gedaan: met een uitgebreide documentaire in nieuwe stijl, een VIP-plaats aan de tafel van Matthijs van Nieuwkerk en meer dan 246.000 handtekeningen voor zijn petitie. Absolute ster van de hele zaak is echter niet Hofman, maar de negenjarige vlogger van Irakese komaf Nemr. Met zijn gevatte antwoorden, schattige strikje en eeuwige glimlach kon het niet anders dan dat hij de oogappel van de camera werd.
Op 1 november publiceerde Tim Hofman de documentaire Terug naar je eige land. Presentator en videomaker Hofman stelt vaker misstanden aan de kaak in korte vlogs onder de titel ‘#BOOS’, maar liet deze keer een uur lang zien hoe de kinderen van asielzoekers de dupe zijn van het Nederlandse asielbeleid. De documentaire sloeg aan; Hofman mocht met Nemr aanschuiven bij de populaire talkshow De Wereld Draait Door, de documentaire is al 380.000 keer bekeken op YouTube en de bijbehorende petitie voor herziening van het Kinderpardon is bijna 250.000 keer ondertekend.

Absolute ster van de hele zaak is echter niet Hofman, maar de negenjarige vlogger Nemr

Waar de Armeense zus en broer Lily en Howick nog ietwat schuchter spaarzame interviews gaven en de sympathie vooral moesten hebben van de jonge blos op hun wangen (en wellicht van hun lichte huid, wie zal het zeggen?), aarzelt Nemr niet om zich vol in de spotlights te werpen. Niet alleen stal hij de show in Hofmans documentaire en tv-optreden als centraal figuur en symbool voor het falende asielbeleid, ook vormde alle aandacht de aftrap voor zijn vloggerscarrière. Een van de eerste dingen die de kijker over hem te weten kwam, is dat Nemr altijd al vlogger wilde worden. Nu grijpt hij zijn kans: in navolging van de documentaire verscheen op Twitter het account @Nemr85362596, vanwaar de jonge charismaticus zijn videoboodschappen de wereld in kon sturen.

https://twitter.com/Nemr85362596/status/1062716031188094982

Het vloggersnoodlot sloeg overigens al snel toe, door een foutje van pa: nadat die Nemrs daadwerkelijke leeftijd had ingevuld op het sociale netwerk, werd het account verbannen – volgens Twitters officiële gebruikersregels moeten de twitteraars tenminste 16 jaar oud zijn. Een droom zou echter geen droom zijn als hij zo makkelijk te dwarsbomen was, en Nemr kwam al snel terug met een nieuw account en valse leeftijd. Inmiddels heeft hij weer nieuwe filmpjes op zijn account, dat inmiddels een  respectabele twaalfhonderd volgers heeft.

Helaas voor Nemr is een verdwijnend account op dit moment het minste van zijn zorgen. Het momentum is voorbij: de grote golf van media-aandacht is geweken en de VVD en CDA hebben, vastbesloten om niet opnieuw buigzaam te lijken als bij Lily en Howick, geen strobreed toegegeven. Ondanks, of misschien wel dankzij, de afgang van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff toen die Nemrs angst om in Irak doodgeschoten te worden beantwoordde met een schamele ‘ja, dus?’

Nemr overtreft de doorgewinterde nationalist door elke tweet te beginnen met een Nederlandse vlag en twee hartjes

Of Nemr de moedeloosheid van het Kinderpardon inziet of niet kunnen we niet weten, maar hij blijft in elk geval korte filmpjes en tweets plaatsen. ‘Hoe meer volgers ik heb, hoe sterker ik word’, zo vangt de pientere negenjarige in zijn laatste vlog de medialogica. Om nog enige druk van betekenis uit te oefenen op de politiek moet Nemr het publiek constant aan hem herinneren – hij moet vloggen voor zijn Nederlandse leven. In zijn bewijsdrang overtreft hij nog de meest doorgewinterde nationalist door elke tweet te beginnen met een Nederlandse vlag, omgeven door twee hartjes, en steevast zijn volgers voor hun steun te bedanken.

https://twitter.com/Nemr85362596/status/1064776907982626816

Genoeg aandacht oogst hij echter niet meer, en zo zien we in @Nemr85362596 ’s Nederlands meest tragische vlogger. We zien collectief hoe hij keer op keer zijn positiviteit voor de camera ophoudt, terwijl de dag van zijn uitzetting ondertussen steeds dichterbij sluipt. Alleen een macaber spektakel zou nog de aandacht kunnen genereren waar het Kinderpardon iets aan heeft – het lijkt erop dat Nemrs grootste kans ligt in het vloggen van zijn eigen uitzetting.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons