Achtergrond

Viva Patata: actievoeren tegen gentech aardappels

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Rond tien uur ‘s ochtends beginnen de voorbereidingen voor de aardappelactie. Er wordt rustig gepraat, maar er hangt wel wat spanning in de lucht. “Iedereen krijgt een papiertje met de naam van onze advocaat. Mocht je opgepakt worden, zorg dan dat je met haar in contact komt,” roept Jochem. Hoewel hij geen lid is van ASEED, de milieugroep die het landbouwkamp heeft georganiseerd, leidt hij de aanloop naar de actie deze woensdagochtend. Nadat de briefjes zijn uitgedeeld, wordt de politiewoordvoerder aangewezen en komen de clowns tevoorschijn.

Genetische manipulatie
Het veld dat werd bekogeld hoort bij de Universiteit van Wageningen. De universiteit wil experimenteren om  aardappels resistent te maken tegen de Phytophthora ziekte. Gebruik van genetische gemanipuleerde organismen (ggo) is toegestaan in de Europese Unie, maar gaat gepaard met veel regels en voorwaarden. Als er gentech is gebruikt voor producten, moet dit bijvoorbeeld op het label worden vermeld. Voordat een ggo in Europa gebruikt mag worden, moet eerst aangetoond zijn dat het niet schadelijk is voor de mens, dieren of milieu. Er is echter veel discussie over de mogelijke gevolgen op lange termijn.  

 

Geladen sfeer“Clowns worden vaker gebruikt bij protestacties, om de geladen sfeer wat de ontlasten,” vertelt een van de omstanders. Erg gretig om hun naam te geven, zijn de actievoerders niet. Het zou zo nog eens tegen je kunnen werken. Onderling kennen ze elkaar inmiddels wel. Sinds maandag kampeert het grootste deel van de groep op het terrein van boerderij GAOS, een biologische boerderij in de buurt van Lelystad. De afgelopen drie dagen heeft de groep informerende bio-workshops gevolgd.

 

 

 

Kokosnoten en bio-aardappelen
De stoet van zo’n vijftig mensen trekt rond twee uur richting het veld met genetisch gemanipuleerde aardappels. De clowns, verkleed als ridders, inclusief kokosnoten om het hoefgetrippel van hun onzichtbare paarden te simuleren, trippelen opgewonden door de groep heen.

 

 

De rest van de actievoerders kan witte pakken aantrekken, hoewel niet iedereen daar gebruik van maakt. “Ik hoef niet zo nodig actie te voeren,” vertelt de 24-jarige S., terwijl ze haar muts wat verder over haar hoofd trekt. “Ik ben hier gekomen om te leren over de problemen in de landbouw en over hoe ik zo groen mogelijk kan leven.”

De politie heeft zich bij de groep gevoegd, maar maakt zich niet al teveel zorgen. “Zolang ze niks vernielen en niet op het veld komen, mogen ze gerust doorgaan,” vertelt een agent terwijl hij ontspannen tegen zijn fiets leunt. Eerst houdt een activist van het Belgische actiefront een toespraak bij het veld, waarin hij het doel van de actie nog eens kort en bondig uitlegt. “Gentech is een middeleeuwse techniek, die zelfs de Europese Unie overbodig vindt.” De actievoerders om hem heen juichen en zwaaien met hun spandoeken.

fotomogelijkheid
Aardappeloffensief

 

AardappeloffensiefNadat enkele actievoerders het veld hebben afgezet met vlaggen, begint het aardappeloffensief. De clowns maken het nog extra bont, door met een zelfgemaakt aardappelkanon ook de verste velden te bekogelen. De politie houdt het nauwlettend in de gaten, maar er doen zich geen ongeregeldheden voor. Na een uurtje is de actie voorbij en trekken de groep en de toegestroomde media zich terug. Aandacht was er in ieder geval genoeg. Nu kijken of genetische manipulatie omhoog klimt op de Nederlandse milieu agenda.

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons